Междуфирмената задлъжнялост в зърнопроизводството е 40%, загубата е 40-60 лв./дка

По данни на статистиката и изчисления на сектора зърнопроизводителите губят 40 до 60 лева на декар заради високата себестойност на продукцията. „Досега издържахме със собствени средства и не участвахме в рамката на помощта за последствията от войната в Украйна. Сега обаче настояваме за 20 лева на декар, за да можем да финансираме пролетните дейности.“ Това обясни тази вечер пред бТВ председателят на НАЗ Илия Проданов. Той допълни, че зърнопроизводителите от Румъния са изпратили същите искания до властите и в рамките на 3 дни те са били одобрени.

В подкрепа на искането председателят на НАЗ посочи още, че междуфирмената задлъжнялост в сектор Зърнопроизводство вече е 40% – дял, до който по това време на годината не се е стигало.

Илия Проданов обобщи исканията в декларацията, изпратена преди 10 дни до премиера Николай Денков, като законодателни, финансови и пазарни.

Искането на земеделците от 5-те фронтови държави към ЕК е да наложи квоти за вноса на украински стоки и да подсигури изграждането на инфраструктура за осигуряване на транзитни коридори.

Относно срещата с премиера, земеделския министър и двама заместник-министри на финансите вчера, той посочи, че се върви по начертания план и във вторник, 30 януари, ще има повторна среща в сградата на Министерския съвет, на която ще бъдат съобщени ставките по сектори, одобрени от браншовиците и експерти в земеделското министерство.

Leave a Comment