За да има зеленчуци през зимата, оранжерийните производители искат сигурност, че няма да фалират

Ако бъде определена цена на мегават, над която държавата да покрие сметките ни за енергия, нашият сектор ще продължи да бие вноса от Юг, обясни Йордан Кръстанов, председател на БАПОП

Председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Йордан Кръстанов оспори думите на земеделския министър Кирил Вътев, които той каза при посещението си в оранжерията на Иван Кабуров в с. Мало Конаре преди дни. Тогава министърът не видя много смисъл да се мъчим с оранжерийно производство при положение, че от Испания, Италия и другите южни страна у нас влиза по-евтина продукция, само защото енергийните разходи там са или нулеви или по-малки.

Ние бием турските и гръцките домати и краставици вече повече от 50 години“, каза Йордан Кръстанов. „Правим го, защото се борим да оцелеем. И щом не сме фалирали, значи сме успели да се преборим с вноса„, каза председателят.

„Казват, че трябва да използваме по-активно термалните извори в страната. Само че нашите оранжерии не са кемпери, че да ги местим по изворите. Друг е въпросът, че там вече има построени оранжерии.

Нидерландия е лидер в производството на оранжерийна продукция. От това се издържа държавата, а също и от туризъм. Там има институти, които работят за внедряване на нови технологии. Щом те не са намерили алтернатива за отопление на оранжериите, и ние няма да открием нещо по-различно от сега използваните енергийни източници.

На нас, оранжерийните производители, не ни трябват толкова самите пари като пари. На нас ни трябва сигурност, че цената няма да скочи драстично и ние да фалираме. На нас ни трябва държавата да ни гарантира, че над определена цена на мегават ще поеме разликата. С останалите разходи оранжерийните производители ще се справят.

За нас е важно да знаем, че няма да фалираме, ако цената на електроенергията стане примерно повече от 60 или 70 лева за мегават. Може въобще да не се наложи държавата да плаща, ако цената на енергията остане стабилно ниска.

Искаме държавата да поеме ангажимент, че ще подкрепи оранжерийните производител над определен праг. Аз не мога да кажа какът трябва да е той. Критичната за нас цена на електроенергия трябва да се сметне на базата на разходи на декар за отопление и какъв финансов ресурс може да бъде поет от себестойността на продукцията. Защото над определена цена продукцията става непродаваема.

Другото важно нещо е, че в зимните месеци, в които ние не произвеждаме, нашите работници са на борсата. Минимум 10 хиляди души са на бюрата по труда и държавата им плаща социални помощи. Тези пари със сигурност са повече, отколкото гаранцията, от която ние се нуждаем„, прецени Йордан Кръстанов.

Leave a Comment