БАСЗЗ се обяви против държавното регулиране на цените на рентите

В писмо до земеделския министър асоциацията настоява законодателните промени да се обсъждат на консултативни съвети, а не в съглашателство и по непрозрачен начин

В позиция – писмо, адресирано до министъра на земеделието Кирил Вътев и изпратено до медиите, Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) се обяви против държавното регилуране на цените на рентите. Позицията е във връзка с инициативите за законодателни промени, които са били обсъдени на срещата в Министерския съвет на Българската аграрна камара след декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) от 13 януари.

Според БАСЗЗ е непрозрачен начинът, по който се прокарват мерки и законодателни инициативи, които могат да засегнат по негативен начин интересите, както на десетки хиляди земеделски стопани, така и на близо 3,5 млн. собственици на земеделски земи.

Асоциацията набляга на това, че законодателните инициативи на БАК не са предвидени в програмата за управление и в законодателната и оперативна програма на правителството.

Член 17, ал. 1 и ал. 3 от Конституцията гласи, че правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона и че частната собственост е неприкосновена. Според чл. 19, ал. 1 от Конституцията, икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива. В този смисъл държавното регулиране на цените на рентите би ни върнало в коловозите на една тоталитарната система на управление, с държавна планова икономика от административно-команден тип и съществено ни отдалечава от европейското развитие на България“ се посочва в писмото.

БАСЗ, с подкрепата на Българския фермерски съюз атакуват аграрното министерство, че допуска съглашателство по въпроси, които касаят тесни икономически интереси, а освен това не се зачитат създадените от министъра правила и формати на всеобхватно и прозрачно взаимодействие с неправителствения сектор чрез т. нар. „Консултативни съвети към министъра на земеделието и храните“.

Leave a Comment