Транспортното министерство затрупано от сигнали срещу ДАИ

Всеки таксиметров шофьор с досие от 1 септември
ДАИ в акция

Сигнали за нарушения в ДАИ заливат министерството

„Има много обвинения, постъпили сигнали от външни хора в почти целия спектър на дейността на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ)„, съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия транспортният министър Данаил Папазов.

Той каза това по повод 12-те арестувани миналата седмица служители на агенцията, включително и директорът ѝ Валентин Божков. Повод за арестите бил подаден от служител на ДАИ сигнал за нарушения в края на месец май. Писмото било адресирано до министъра на транспорта и прокуратурата. Папазов допълни, че и преди това е имало много сигнали за нарушения в целия спектър на дейността на ведомството, като някои от тях били анонимни и не са разглеждани, други пък били спекулативни. 

Вчера Папазов е приел подадената от Божков оставка след акто бе освободен от ареста. До края на седмицата ДАИ ще има нов директор като в момента се обсъждат имената на шестима. Решението кой да оглави агенцията ще се вземе след разговор с транспортния бранш, поясни Данаил Папазов. Сред обсъжданите имена той посочи „Ганев, Чавдар Васев, Трендафилов“, които от дълги години работят в сектора.

Вчерашният инцидент на автомагистрана „Хемус“ министърът нарече „ужасяващ“. Папазов смята, че единствената вина е на шофьора на румънски тир, който е връхлетял колите отпред след като те са намалили скоростта заради ремонта по трасето. Министърът заяви, че ремонтираният участък не е можел да се открие за уикенда, защото не е редно да се пускат в експлоатация сектори, които нямат Акт 15 и 16. В хода на разговора обаче се разбра, че и сега има само Акт 15, издаден рано сутринта в понеделник. Папазов посочи, че комисиите, които издават документа са работили и през почивните дни.

Фирмите, които извършват таксиметрови превози трябва да имат досие за всеки шофьор от 1 септември. В него ще се съдържат различни документи, сред които и свидетелство за съдимост. Така ще може държавните органи да отказват разрешителни на хора, които имат по няколко еднакви нарушения или са хващани да употребяват алкохол, посочи Папазов.

Министър Папазов заяви, че предвижданите от Турция мерки спрямо товарните превозвачи от 1 септември, не се отнасят за българските камиони, тъй като новата регулация не отменя действащата между двете държави спогодба по въпроса. Той уточни, че очаква официален отговор от турския си колега, с когото ще се срещне до 1 септември..

Leave a Comment