МЗХ търси още 50 млн. лв., за да плати украинската помощ на всички сектори без зърнения

Бюджетът за сектор Зърнопроизводство трябва да бъде осигурен от финансовото министерство. Но дали?

Днес вечерта стана ясно, че нищо не е ясно относно осигуряването на средства по така наречената украинска помощ, към която тази година трябва бъде включен за първи път сектор Зърнопроизводство.

Срещите с властта са започнали още предиобед, когато представители на Българската аграрна камара (БАК) са посетили Министерството на земеделието и храните, за да разберат какво всъщност е свършено от страна на ведомството като анализи и суми. Това научи Агро Пловдив от достоверни източници.

Министър Вътев е заявил, че за секторите, които досега са получавали от това държавно подпомагане, е необходим бюджет от 180 милиона лева. Той е по-нисък поради факта, че големите и дори средните стопанства вече са достигнали тавана от 280 000 евро и не им се полага подпомагане според брюкселските регламенти.

Преди десетина дни министър Вътев бе съобщил, че финансистите на МЗХ са събрали около 130 милиона лева – средства, които могат да послужат като първоначален бюджет за украинската помощ, която не бе заложена при писането на националния бюджет за 2024 г.

Необходимо е обаче да бъдат намерени още 50 милиона лева.

Браншовиците са обърнали внимание, че миналата година от тази помощ са останали нераздадени към 40 милиона лева, които трябваше да бъдат изплатени за големите стопанства, в случай, че ЕК се съгласи да отпадне тавана. Комисията обаче не се съгласи и парите бяха преразпределени.

Относно сектор Зърнопроизводство в разговорите следобед в сградата на правителството се е появила идеята за модулирана ставка на поисканите от Националната асоциация на зърнопроизводителите 20 лева, каза пред Агри председателят Илия Проданов.

Финансовият министър Асен Василев отново е отсъствал от тази толкова важна за земеделците среща. Участвал е негов заместник.

Накрая е било решено да има нова среща при премиера акад. Денков в петък.

Дали Националната асоциация на зърнопроизводителите ще се съгласи на това отлагане или ще предприеме други стъпки (в синхрон с поведението на европейските фермери в последните дни), за които бе предупредила в декларацията от 13 януари, ще бъде решено утре на извънредно заседание на Управителния съвет на асоциацията. В него ще участват всички председатели на организациите – членове на НАЗ, в цялата страна.

Междувременно от Българската аграрна камара разпространиха следната позиция относно срещите днес:

Българската аграрна камара настоява за повече средства за земеделските производители

Запазване на миналогодишните нива (ставки) на т.н. „украинска“ помощ за секторите, които досега са получавали подпомагане по тази помощ (като например „Плодове и зеленчуци“, вкл. „Оранжерийно производство“, „Животновъдство и пчеларство“, „Лозарство“, „Картофопроизводство“ и „Тютюнопроизводство“) и осигуряване на допълнителни средства за сектор „Зърнопроизводство“ – тази позиция продължиха да отстояват на днешната среща от Българската аграрна камара /БАК/ с министър- председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и заместник-министъра на финансите г-н Клисурски.

Предложението за средства по украинската помощ, представено днес от страна на Министерство на земеделието и храните, не удовлетворява исканията на БАК, поради което двете страни в преговорите се договориха до края на седмицата да получат преразглеждане на финансовото предложение от страна на изпълнителната власт. По отношение на законодателните инициативи, предложени от БАК, се конкретизираха срокове за работа. От камарата отново заявиха своята решителност да защитават под всякаква форма интересите на своите членове, при условие, че не бъдат удовлетворени техните искания.

Leave a Comment