В етикета на пчелния мед задължително ще се посочва процентния дял на всеки произход

Минималното съдържание на плодове в конфитюрите ще се увеличи от 350 на 450 грама на килограм според промени в „директиви на закуската“

Европейската комисия приветства политическото споразумение, постигнато днес от Европейския парламент и Съвета за преразглеждане и укрепване на съществуващите пазарни стандарти, приложими за пчелен мед, плодови сокове, конфитюри и мляко . Така наречените директиви за закуската определят общи правила относно състава, търговските наименования, етикетирането и представянето на тези продукти, за да се гарантира свободното им движение в рамките на вътрешния пазар и да се помогне на потребителите да направят информиран избор.

дете хапва мед

Ревизираните директиви, договорени от съзаконодателите, ще въведат следните промени:

  • Задължително етикетиране на произхода на меда:  страните на произход в медените смеси ще трябва да се показват на етикета в низходящ ред с процентния дял на всеки произход. Държавите-членки ще имат гъвкавостта да изискват проценти за четирите най-големи дяла само когато те представляват повече от 50% от сместа. Комисията е оправомощена от съзаконодателите да въведе хармонизирани методи за анализ за откриване на подправяне на пчелния мед със захар, единна методология за проследяване на произхода на меда и критерии, за да се гарантира, че медът не е прегрят, когато се продава на крайния потребител. Ще бъде създадена платформа, която да консултира Комисията по тези въпроси. Това ще ограничи измамните практики и ще увеличи прозрачността на хранителната верига.
  • Иновации и пазарни възможности за плодови сокове в съответствие с новите потребителски изисквания: Ще бъдат налични три нови категории: „плодов сок с намалено съдържание на захар“, „плодов сок с намалено съдържание на захар от концентрат“ и „концентриран плодов сок с намалено съдържание на захар“. По този начин потребителите могат да изберат сок с поне 30% по-малко захари. Ще бъде възможно плодовите сокове да посочват на етикетите си, че „плодовите сокове съдържат само естествено срещащи се захари“, за да се изясни, че за разлика от плодовите нектари, плодовите сокове по дефиниция не могат да съдържат добавени захари – характеристика, която повечето потребители не знаят. на.
  • По-високо задължително съдържание на плодове в конфитюрите: увеличаването на минималното съдържание на плодове в конфитюрите (от 350 на 450 грама на килограм) и в екстра конфитюрите (от 450 на 500 грама на килограм) ще подобри минималното качество и ще намали съдържанието на захар в тези продукти за потребителите в ЕС. Държавите-членки ще имат право да разрешават термина „мармалад“ като синоним на „конфитюр“, за да се вземе предвид наименованието, което обикновено се използва на местно ниво за тези продукти. Терминът „мармалад“ беше разрешен досега само за цитрусови конфитюри.
  • Опростено етикетиране на мляко: разграничението между „кондензирано“ и „консервирано“ мляко ще бъде премахнато в съответствие със стандарта Codex Alimentarius. Ще бъде разрешено и дехидратирано мляко без лактоза.

Политическото споразумение, постигнато от Европейския парламент, Съвета и Комисията, сега подлежи на официално одобрение от съзаконодателите. От влизането в сила 20 дни след публикуването на окончателния текст, държавите-членки ще разполагат с 18 месеца, за да транспонират новите разпоредби в националното законодателство и още 6 месеца, преди те да се прилагат в целия Съюз.

Leave a Comment