Людмил Работов: Крайно недостатъчни са средствата, заделени за зърнопроизводството

Людмил Работов (вдясно)

Бюджетът, който Министерството на земеделието е предложил за нас е около 80 млн. лв. Тези пари са недостатъчни, крайно недостатъчни за всички производства на петте култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Тези средства няма да осигурят 20 лева на декар, както ние искаме, а ще покрият малка част от загубите, които сме определили средно за всичките култури.“ Това каза тази сутрин в четвъртия ден на земеделския протест председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Людмил Работов.

При отбивката до кръговото в близост до село Труд тази сутрин бе пълно с полиция, а протестиращите обсъждаха на групи ситуацията. За днес се знае, че фермерите от Пловдив се канят да блокират автомагистрала „Тракия“ от 12 до 14 часа, както са съобщили на БНР от община „Марица“.

Полицията е в готовност да се намеси, ако протестът излезе от контрол

Ще видим днес следобед какво ще предложи правителството, за да преценим дали ни устройва това като схема на подпомагане и тогава ще вземем решение как да продължим“, каза Людмил Работов.

Той обясни, че днес протестът ще продължава с един час по-дълго – до 15 часа.

Дали ще бъде блокирана автомагистралата ще бъде обсъдено с всички фермери, които са при изхода на с. Труд.

„Има преговори, твърде оптимистично ще е да кажа, че имаме напредък“, продължи председателят.

Той каза, че не знае колко ще е опростена сметката, която се иска от зърнопроизводителите, щом ще е обвързана с данъчната декларация. „Важно е по какъв начин те (правителството) ще го предложат на нас в онзи завършен вид, който би устроил всеки един земеделец.“

За тези производители – физически лица, при които 60 от приходите им са загуби, а 40% печалба, може би трябва да има по-специален режим или тълкуване на тази помощ, която правителството предлага на всички земеделски производители.

Leave a Comment