Протестите спират! Има споразумение (допълнена)

Протестите на земеделците спират! Това обяви току-що председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов веднага след като приключиха разговорите в кабинета на премиера Николай Денков.

Представителите на Българската аграрна камара и изпълнителната власт се разбраха по чувствителните точки в исканията на браншовите организации.

Илия Проданов съобщи, че 25 200 стопанства с до 300 хектара от сектор Зърнопроизводство ще получат безусловно подпомагане.

Останалите стопанства ще трябва да докажат загуба по опростена сметка, за да бъдат подпомогнати. Ставката за първите 300 ха ще е най-висока. По-ниска ще е тази за стопанства от 300 до 600 ха, а най-ниска – над 600 хектара. Субсидия ще получат производителите, които обработват до 1000 ха. Допълнително ще бъде обявен таван на помощта.

До неделя включително споразумението ще бъде написано от производителите и министерството на земеделието, а в понеделник ще е подписано от браншовиците и правителството.

Илия Проданов благодари на всички земеделци, включили се в протеста и на органите на реда. Извини се на българските граждани и бизнеси, които са били възпрепятствани заради блокадите.

Председателят на БАК Костадин Костадинов каза, че е достигната договореност ставките по украинската помощ за чувствителните сектори да бъдат същите като миналогодишните.

Земеделският министър Кирил Вътев благодари за търпението и интелигентността на земеделските производители. Той поясни, че средствата по украинската помощ са събрани чрез преструктуриране на бюджетите на МЗХ и ДФ „Земеделие“ като не е ощетен нито един сектор.

Цветан Цеков от Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ изрази надежда, че с промените в законодателството, както и с разширяването му, българското земеделие ще стане по-устойчиво.

Акад. Денков изрично повтори, че средствата за държавната помощ за земеделците идват от преобразуване на ведомствените бюджети, че не се взимат пари от даден сектор и че няма да има актуализация на националния бюджет заради украинската помощ.

Leave a Comment