Алексей Навални издъхна в колонията Полярен вълк, не успял да види Красива Русия

Лежащият в затвора руски опозиционен политик Алексей Навални е мъртъв, съобщиха от затворническата служба на Ямало-Ненецкия регион, където той е излежавал присъдата си. Той почина на 47 г., около 100 дни преди да стане на 48 г. на 4 юни.

Снимка на CNN

Г-н Навални, открит критик на руския президент Владимир Путин, е в руски затвор от 2021 г. по обвинения, които масово се смятат за политически мотивирани.

Кира Ярмиш, говорителят на Навални, каза, че нейният екип все още не е получил потвърждение за смъртта, но адвокатът сега пътува за Сибир.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руската служба за изпълнение на наказанията извършва всички проверки относно смъртта на Навални, но няма информация по въпроса.

Когато Навални оцеля след опита да бъде убит с нервнопаралитично вещество Новичок през лятото на 2020 г., той знаеше, че никога повече няма да бъде в безопасност в Русия.

И все пак, след като се възстанови в Германия от отравянето, той отлетя у дома. Навални беше арестуван веднага щом кацна в Москва, през януари 2021 г., и оттогава е заключен.

Той се появяваше чрез видеовръзка от затвора периодично за изслушвания по множество наказателни дела срещу него – все извинения да го държат зад решетките.

Беше изтощен. Главата му е обръсната, а затворническата му униформа му ставаше все по-широка. Но той винаги звучеше предизвикателно, въпреки че миналата година получи присъда от 19 години затвор за основаването и финансирането на екстремистка организация. Преди това веше имаше 9 г. за измама и неуважение към съда.

Алексей Навални беше видян за последно във видео разговор през януари, шегувайки се за затворническото си облекло в арктическата наказателна колония, в която беше преместен месец по-рано. Колонията IK-3, наречена „Полярен вълк“, се намира в северния град Харп, на около 1900 км североизточно от Москва.

Смята се за един от най-строгите затвори в Русия и повечето задържани там са осъдени за тежки престъпления.

Говорейки с журналисти във видео разговора, Навални изглеждаше в добро настроение, пошегувайки се, че все още не е получил коледна поща, тъй като е „доста далече“.

В изявление по повод неговата смърт се казва, че той се е „почувствал зле“ след разходка в петък.

Той „почти веднага е загубил съзнание“, продължава съобщението, добавяйки, че веднага е бил извикан екип на спешна медицинска помощ, който се е опитал да го реанимира, но без успех.

„Лекарите от Спешна помощ констатираха смъртта на затворника. Причината за смъртта се установява.“

Навални никога не изостави надеждата и вярата си в това, което екипът му нарече „красивата Русия на бъдещето“ – краят на дългото и репресивно управление на Путин и перспективата за политическа промяна в страната му, пише Би Би Си.

Но след ареста на активиста Путин започна война срещу Украйна, собствената политическа организация на Навални беше забранена като „екстремистка“, членовете на екипа му бяха арестувани, а всички известни критици на Путин избягаха от страната – или бяха хвърлени в затвора.

Днес семействата на тези затворници също трябва да са ужасени.

За тях и за всички онези, които си представяха различна Русия, перспективата никога не е била толкова мрачна.

Leave a Comment