През 2023 г.: Вносът на зеленчуци у нас расте, износът ни намалява

Вносът на бобови зеленчуци се е увеличил за година със 76%, на малини и ягоди – три пъти

По предварителни данни на НСИ, през периода януари – ноември 2023 г. в страната са внесени 265,6 хил. тона пресни зеленчуци, което е с близо 4% повече спрямо година по-рано. Износът на зеленчуци пък е намалял с 2,4% и се е свил до 33 876 тона. Числата показват, че вносът е почти 8 пъти по-голям като количество спрямо износа.

За периода януари – ноември 2023 г. в страната са внесени 353,4 хил. тона пресни плодове, което е
с 1,6% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г.

Износът на плодове намалява най-значително – с 13,3%. Прея януари-ноември 2023 г. износът се измерва на 61 105 тона, докато за същия период година по-рано е бил 70 496 тона.

Зеленчуци

Внос

Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци е основно вследствие на по-големите доставки на домати (със 7 хил. тона или 8,6%) и пиперки (с 3,8 хил. тона или 14,5%) . Нарастват и влезлите в страната количества краставици (с 1,2%), картофи (с 2,9%), патладжани (с 8,5%) и бобови зеленчуци (със 75,9%, предимно грах).

Сред по-значимите продукти, намалява обемът на внесените зеле (с 22,4%), марули (с 12,9%), гъби (с 11,5%), моркови и репи (с 3,5%) и лук (с 2,1%).

Износ

Износът на пресни зеленчуци през периода януари – ноември 2023 г. е в размер на
33,9 хил. тона, което представлява намаление с 2,4% спрямо година по-рано.

В сравнение със същия период на 2022 г. се наблюдава сериозно намаление на експорта на краставици – с 2,4 хил. тона (25%) и картофи – с 1,2 хил. тона (39,1%). Насочените извън страната количества зеле, тикви, бобови зеленчуци и патладжани намаляват от 5,1% (зеле) до 63,3% (патладжани) на годишна база.

Повече са изнесените моркови и репи (с 2,1%), гъби (с 12,4%), домати (с 14,4%), лукови зеленчуци (с 22,2%) и пиперки (с 28,8%).

Плодове

Внос

При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани – общо 165,5 хил. тона (46,8% от целия внос на пресни плодове за периода), с 0,4% повече на годишна база. Съществен дял (13,9%) заемат и доставките на ябълки, които спадат с 8,2 хил. тона или 14,3% (до 49,2 хил. тона). Внесените количества ягоди, праскови, кайсии, дини, вишни и сливи са от 0,5% (ягоди) до 50,7% (сливи) под отчетените за единадесетте месеца на 2022 г., докато увеличение е налице при гроздето (с 2,9%), боровинките (с 6,1%), черупковите плодове (с 14,6%), крушите (с 18,1%), пъпешите (с 27%), дюлите (с 86,5%), малините и черешите (по около три пъти).

Износ

Отчетеният износ на пресни плодове през единадесетте месеца на 2023 г. включва до голяма степен продукти, които не са произведени в България, в т. ч. предимно цитрусови плодове – 34,3 хил. тона, със 7,7% под нивото отпреди една година. Изнесеното количество дини е с близо 9 хил. тона (38,9%) по-малко на годишна база. Свива се и реализацията на ягоди, вишни, сливи, пъпеши и кайсии – в границите от 1% (ягоди) до 85,8% (кайсии).

Същевременно, експортът на круши, киви, дюли, череши и грозде нараства няколкократно, а
този на праскови, ябълки и черупкови плодове – респективно с 3,3%, 4,3% и 17%.

Leave a Comment