Докато полските фермери упрекват Украйна за бедите си, Русия удвои вноса на зърно в ЕС

Според „Политико“ именно огромният износ на Русия е свалил зърнените цени

В края на февруари Михайло Ткач пътува до границата на Полша с Беларус, за да заснеме камиони, натоварени с руско зърно, преминаващи свободно в Европейския съюз.

Украинският журналист, който в крайна сметка беше задържан от полицията, се чудеше пред камерата защо на юг полските фермери блокират украинския внос на зърно и други селскостопански продукти, докато руски стоки на стойност милиони евро текат безпрепятствено, пише „Политико“.

Граничните протести вбиха клин между Полша и Украйна и поставят неудобна дилема за премиера Доналд Туск, който се нарече най-големият съюзник на Киев във войната му срещу руската агресия.

За да успокои протестиращите фермери, Туск каза миналата седмица, че ще обмисли национално законодателство за забрана на руския и беларуския внос, тъй като те, подобно на украинските стоки, дестабилизират полския и европейския пазар.

В понеделник той отстъпи , твърдейки, че вместо това ще преследва забрана в целия ЕС.

Европейските санкции не обхващат храните от Русия

От една страна, няма доказателства в подкрепа на твърденията на Туск, че руският — или дори украинският — внос е виновен за неволите на полските фермери. Съвсем наскоро през януари друга страна от ЕС, Латвия, настоя за блокова забрана на вноса на земеделски продукти от Русия и се провали, след като други столици твърдяха, че това би било твърде скъпо. (Руската храна, за разлика от енергията и някои други износни стоки, не е обект на западни санкции. Държави от ЕС като Испания и Италия все още са големи купувачи ). 

Съобщението на Туск е „само за да покаже на фермерите, че нещо се прави“, каза Якуб Олипра, старши икономист в Credit Agricole Bank Polska, добавяйки, че това няма да има никаква практическа разлика.

Единственият победител в търговската война между двата съюзника е руският президент Владимир Путин, тъй като той проектира мощта на Русия като водещ износител на зърно в света и я използва, за да изолира Украйна.

Хибридна война

Въпреки съществуващата забрана за внос на украинско зърно, полските фермери блокират различни гранични пунктове от края на миналата година, убедени, че стоки от източната им съседка все още влизат в страната. Техните искания: край на Европейската зелена сделка и спиране на вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Миналата седмица фермерите разшириха протеста си до границата с Литва с аргумента, че украинското зърно отива в балтийската страна, където се преименува и се изпраща до Полша, заобикаляйки националната забрана.

Висши литовски служители предполагат , че протестиращите може да са пионки в хибридна война, водена от Путин за разпалване на конфликт между Украйна и нейните западни съюзници.

„Опитът да се твърди, че Литва по някакъв начин е използвана в някаква житна въртележка, много прилича на опитите на Кремъл да противопостави двамата най-големи поддръжници на Украйна“, каза премиерът Ингрида Шимоните.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал отхвърли като глупост идеята, че украинското зърно се пренасочва от Литва към Полша.

„Когато границата е блокирана, трябва да мислите кой трябва да бъде на пазара на ЕС: украински фермер или руска селскостопанска компания“, добави той. „Мисля, че отговорът е очевиден.“

Двама се карат, трети печели

Твърдението на Туск, че руското зърно подбива полските фермери, произтича отчасти от процъфтяващото селскостопанско присъствие на Москва на международната сцена.

Руските зърнопроизводители наскоро се похвалиха, че са удвоили износа си за ЕС миналата година и са на път да съберат нова рекордна реколта.

А Русия използва огромния си износ, за да намали международните цени на зърното, което на свой ред тласна цените в ЕС до най-ниските им нива от 2020 г. насам. Това направи по-малко изгодно за полските фермери да продават собственото си зърно. Вместо обаче да обвиняват Москва, те насочиха гнева си към Киев.

Във всеки случай едно ембарго върху руски стоки — подобно на съществуващото украинско, което беше наложено от предишното полско правителство, но запазено , когато Туск пое управлението през декември — няма да облекчи положението им, тъй като количествата, които влизат в Полша, са твърде малки за причиняват пазарни проблеми, според Олипра от Credit Agricole.

1 Comment

    Leave a Comment