Спешен фитосанитарен екип в ЕС ще помага на държавите за предотвратяване на огнища от вредители

Продукцията, която влиза в общността от трети страни, трябва да бъде придружена от сертификат, гарантиращ, че не пренася вредители

Тази седмица преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно политическо споразумение относно реформата на Наредбата относно защитните мерки срещу вредители по растенията.

Съзаконодателите се споразумяха, че екип на Съюза за спешни случаи на здравеопазване на растенията ще подпомага държавите членки или трети държави, граничещи с ЕС, при поискване от тяхна страна, с мерки за предотвратяване на огнища на карантинни вредители в Съюза и вредители, които може да отговарят на условията за карантинни вредители. Екипът ще се състои от експерти, назначени от Комисията и номинирани от държавите-членки.

Друга промяна в закона, одобрена от Парламента и Съвета, е задължението за страните от ЕС да създадат нови многогодишни програми за проучвания, базирани на риска, които гарантират навременно откриване на опасни вредители на всеки пет до десет години и да преразглеждат и актуализират програмите въз основа на фитосанитарните изисквания. положението на съответната територия.

Вносителите в ЕС ще бъдат задължени да декларират във фитосанитарен сертификат кои мерки са предприели, за да гарантират спазването на правилата за карантина на вредители не само за карантинните вредители в Съюза, но и за регулираните некарантинни вредители, съгласно договорената реформа.

За да се опростят процедурите, евродепутатите, водени от докладчика Клара Агилера настояха за по-добро използване на електронната система за подаване на уведомления и доклади от държавите-членки и се съгласиха, че преди да бъде издаден растителен паспорт, движението на съответното растение, растителен продукт или друг обект може да бъде придружено от електронен фитосанитарен сертификат, съдържащ се в системата, или от заверено копие на оригиналния фитосанитарен сертификат.

Съгласуваният текст ще трябва да бъде официално одобрен от Европейския парламент и Съвета, преди да бъде публикуван в Официален вестник, за да стане задължителен закон.

Leave a Comment