„България се извинява“ – 45 г. от нахлуването в Чехословакия

Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина в столицата осъмна боядисан в розово и с гомял надпис на чешки „България се извинява“. Точно днес преди 45 години страните от Организацията на Варшавския договор (ОВД) нахлуха в Чехословакия, за да смажат опитите на Александър Дубчек да създаде  „социализъм с човешко лице“.

България е една от страните, които най-активно се включват в наказателния отбор, изпращайки 2000 войника.

Операция „Дунай“ е формално оправдана с писмо от група чехословашки комунисти, които поискали от Москва помощ, за да се справят с контрареволюционно настроените членове на своята партия.

на 21 август 1968 г. в Чехословакия влизат над 300 хил. войници от „братските“ социалистически страни, единствено Румъния не изпраща свои поделения.

След окупацията Дубчек е свален, а в Чехословакия започва период на „нормализация“, през който чешкият елит емигрира.

Именно с розов цвят провокира през 1991 г. и младият по това време чешки художник Давид Черни, станал особено известен у нас покрай експозицията си „Ентропа“, в която представи България като тоалетна. През нощта на 27 срещу 28 април Черни тайно боядисва в розово руски танк в Прага, за който се твърди, че е първият танк на осободителната армия, влязъл в чешката столица на 9 май 1945 г.

Акцията му е приета противоречиво, а военните пребоядисват танка в оригиналния му цвят. След това обаче той отново бе боядисан в розово и в крайна сметка – откаран във военен музей край Прага.

Leave a Comment