9 интервенции с разходи от 3 хил. до 5 млн. евро/проект ще бъдат отворени тази година

На сайта на ДФЗ е публикуван предварителен график относно планираните приеми на заявления за подпомагане по интервенциите от Плана за календарната 2024 г., различни от базираните на площ и плащанията на животинска единица. Информацията има за цел да даде насока за земеделските стопани и други заинтересовани страни за намеренията на УО за стартиране на интервенции, в т.ч. инвестиционни, през 2024 г.

Засега няма конкретни срокове за приеми по отделните интервенции, тъй като все още не са приключили предварителните действия за тях.

В публикуваната таблица се вижда кои могат да кандидатстват, какъв процент от разходите е помощта, както и минималната и максималната стойност на един проект.

1.Първата интервенция е за инвестиции в неземеделски дейности. Тук могат да кандидатстват земеделски стопани, микропредприятия и физически лица (занаятчии). Помощта е 50% от планираните разходи. Разходите могат да бъдат в границите от 15 000 евро до 400 000 евро.

2. Материални и нематериални инвестиции за реконструкция и модернизация на съществуваща инфраструктура за напояване, използвана само за селскостопански цели и разположена извън земеделските стопанства.

Кандидати могат да са сдружения за напояване, Юридически лица предоставящи услугата „Доставяне на вода за напояване“ „Напоителни системи“ЕАД, „Земинвест“ЕАД. Финансовата помощ е 100% от разходите. Разходите са от 15 000 евро до 1 000 000/5 000 000 евро.

3. Помощ за дребна по размер инфраструктура в общини от селските райони, в които няма населено място с повече от 15 000 души. 215 общини (от общо 265) са класифицирани като селски. Финансовата помощ е 100% от разходите. Максималната стойност на допустимите разходи по един обект не могат да надхвърлят 3 млн. евро.

4. Следващата интервенция е обозначена некоректно. Може да се предположи, че тя насочена към младите фермери, тъй като в графата „Бенефициенти“ са посочени фермери на възраст от 18 до 40 години. Икономическият размер на тяхното стопанство трябва да е в границите от 8000 до 20 000 евро. Помощта изплаща 100% от разходите. Тя е твърда – 40 000 евро, които се изплащат на две равни части – по 20 000 евро.

5. Записана е още една интервенция, за която пак трябва да се гадае. Тук бенефициентите няма възрастово ограничение, но пък икономическият размер на стопанствата е отново от 8 000 до 20 000 евро. Помоща е 100% от разходите, но разходите са фиксирани на 20 000 евро. Те се изплащат на два пъти по 10 000 евро.

6. Следващата интервенция също не е дефинирана в таблицата. По нея кандидатстват земеделски стопани на възраст от 41 до 65 г. Финансовата помощ е 100% от разходите. Те са заковани на 30 000 евро – плащат се два пъти по 15 000 евро.

7. Поредната интервенция предоставя подкрепа за проучване на приложимостта на новаторски проект в конкретни географски райони и стопанства за изготвяне на анализ на конкретни производствени методи във връзка с въвеждане на иновативното предложение в практиката и създаване на база данни. Средствата, определени на 15 000 евро, се предоставят на оперативни групи – обединения, създадени по реда на Закона за задълженията и договорите или обединения по силата на споразумения за партньорство.

8. Тази интервенция е насочена към групи и организации на производители за съвместно пускане на стоки на пазара, включително подготовка за продажби; установяване на общи правила за информация за продукцията; изграждане на умения за стопанска и търговска дейност.

Подпомагат се групи и организации на производители, които отглеждат следните продукти: зърнено-житни; медицински и етерично-маслени; зърнено-бобови; технически култури (без тютюн); картофи; мляко и млечни; месо и месни; мед и пчелни продукти; винено грозде; яйца; плодове и зеленчуци; копринени буби.

Максималният размер на подкретата (100% помощ) е 100 000 евро. Плащането е според годишната реализация на продукцията от групата или организацията.

9. Последната интервенция е за предоставяне на съвети на земеделски и горски стопани с цел подобряване на икономическите и екологични показатели. Подпомага се предоставянето на съветнически пакет №12. Съветите са за възможностите за създаване, развитие и внедряване на иновации и други. Бенефициенти са физически и юридически с експертиза, включително Националната служба за съвети в земеделието. Финансирането е 100% помощ. Предоставят се до 3000 евро на съветнически пакет №12.

Leave a Comment