От юли нататък МЗХ ще отвори приеми за инвестиции за млади, нови и малки фермери

Зам.-министър Таня Георгиева откри фестивала на ягодата в Кричим

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 % спрямо 2020 г. Земеделските стопани от района са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на 2-рото издание на фестивала на ягодата в гр. Кричим. Тя обясни, че през последните години се наблюдава и тенденция за увеличаване на оранжерийното производство на този вид плод. Георгиева допълни, че регистрираните производители са над 150.

През второто шестмесечие на тази година министерството има намерение да стартира приеми за подкрепа на инвестициите на млади, нови и малки земеделски стопани. Те могат да разчитат и на безвъзмездната подкрепа за съветнически услуги от страна на Национална служба съвети в земеделието.

Земеделският заместник-министър напомни, че в новия програмен период до 2027 г. за биосектора са заделени близо 410 млн. евро. Тя призова фермерите, отглеждащи ягоди, да се информират за възможностите за развитие в областта на биологичното производство.

Заедно с кмета на Кричим Атанас Калчев, заместник-министър Георгиева разгледа
организирания базар-изложение на производителите „Алея на ягодата“.

Leave a Comment