НАЗ открива жътвата в област Пловдив на 11 юни с танци и песни

Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) има удоволствието да Ви покани на Националното откриване на жътвена кампания 2024, което ще се проведе на 11 юни 2024 г. от 11:30 ч. в село Златитрап, област Пловдив (42°07’10.1″N 24°40’03.9″E).

жътва на ръж край Драгомир

Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“, която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа.

Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците.

Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната. Тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив.

Събитието ще започне с официална церемония под мотото „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“, след което ще се извърши ритуалът по зажънване.

В музикалната програма ще вземат участие танцовия състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева (Double M).

Leave a Comment