Честит 24 май – празникът на празниците

Честит 24 май– празникът на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност. Това е празникът, с който благодарим на солунските братя равноапостоли Кирил и Методий – създатели на нашето Аз-Буки-Веди …

Първите исторически данни за честването на писмеността ни датират 22 май 1813 г., когато според данни от арменската летопис в Шумен са отбелязали празника.

Официалната дата на първото ни честване е 11 май 1851 г. Тогава в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив по инициатива на неговия директор Найден Геров се организира празник на създателите на глаголицата Кирил и Методий.

Пет години по-късно пред 1856 г. Йоаким Груев като директор на тогавашната Мъжка гимназия (днес Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“) предлага денят на светите братя да бъде празник на българските ученици. Тогава той е на 28 години и едва ли е очаквал, че този празник ще остане и ще прерасне във всенароден с годините. През 1857 г. денят на Кирил и Методий е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград заедно със служба и за св. Иван Рилски. На следващата 1858 г. той е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“. След нея учителят и директор Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник. За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България.

Leave a Comment