Националната Био Асоциация настоява работна група да преразгледа проектонаредба № 9 за био растениевъдство

Основното искане е да има подпомагане по интервенцията „Биологично растениевъдство“, ако природно бедствие е нанесло 100% щета на стопанството

Националната Био Асоциация (НБА) настоява да се свика работна група, която да обсъди някои текстове от проекта на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и „Биологично пчеларство“, включени в Стратегическия план.

Това настоява НБА в писмо – възражение до земеделския министър Георги Тахов и директора на дирекция РЗС Елена Иванова.

От асоциацията обръщат внимание на изискването за добив в интервенцията за „Биологично растениевъдство“, без да значение дали стопанинът е претърпял 100% щети от природно бедствие.

„Съществува ли възможност биологичните стопани да не получат подпомагане, ако са останали без реколта заради фатални климатични събития и съотбетно не могат да изпълнят изискването на определено количество добив.

Въпросът касае производителите на биологични плодове, зеленчуци и зърно.

НБА настоява в работната група да участват членове и на Българска асоциация Биопродукти.

Друго, на което асоциацията държи, е в срещата да участва и земеделският министър Георги Тахов.

Националната Био Асоциация прилага и писмо, с което на 20 май е предложила нов текст в проектонаредбата, който изрично урежда подпомагане в случай на 100% щета без доказване на добив.

НБА предлага още да се даде възможност за подпомагане на стопаните, които отглеждат по биологичен начин жълта комунига – лечебно растение, което носи ползи на човешкото здраве.

Припомняме, че срокът за обсъждане на проектонаредбата бе от 19 април до 20 май 2024 г.

Leave a Comment