Съветът на ЕС одобри високи мита за зърното от Русия и Беларус, за да спре напълно вноса

Съветът прие вчера, 30 май, регламент, който има за цел да наложи забранителни мита върху зърнените продукти, внасяни от Русия и Беларус. Регламентът увеличава митата върху зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус до степен, която на практика ще спре вноса на тези продукти.

Тези мерки ще предотвратят дестабилизирането на зърнения пазар на ЕС, ще спрат руския износ на незаконно присвоено зърно, произведено на териториите на Украйна, и ще попречат на Русия да използва приходите от износа за ЕС за финансиране на своята агресивна война срещу Украйна, се посочва в съобщението.

Регламентът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС. Мерките ще влязат в сила от 1 юли 2024 г.

Новият регламент е в резултат на увеличения внос в ЕС на зърнени продукти от Русия след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Докато Руската федерация остава сравнително малък доставчик на тези продукти за пазара на ЕС, тя е водещ световен производител и износител на тези продукти.

Предвид настоящите си обеми на износ за света, Руската федерация може да пренасочи значителни обеми от доставки на тези продукти към ЕС, причинявайки внезапен приток от големите си съществуващи запаси, като по този начин наруши пазара на ЕС.

Освен това има доказателства, че в момента Руската федерация незаконно присвоява големи количества такива продукти в територии на Украйна, които незаконно окупира, и ги насочва към своите експортни пазари като уж руски продукти.

Leave a Comment