Български метеоролог предлага държавата да експериментира с извалявания от обработени облаци

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието, водните ресурси и туризма. Това е мнението на Димитър Иванов, български експерт и метеоролог от Световната метеорологична организация, която е с централа в Женева. Според него в Южна Европа и на Балканите като цяло намаляват валежите и експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози.

облаци

В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия. Засега Европа изостава. В Румъния се провеждат от две години, като се отчита положителен ефект, защото в районите, където се правят, валежите от дъжд са се увеличили с 10%, каза Димитър Иванов. „Скоро време ще започнат и други страни в Европа да работят и е добре да сме сред първенците, защото български екипи вече имаме опит в Румъния. Нашата страна разполага с необходимите специалисти, метеоролози, техника и учени. Това е добра база да се започнат изследвания и у нас“, смята Димитър Иванов.

Експериментите продължават от 3 до 5 сезона, като ще се води строга научна програма и статистика с НИМХ и БАН. Всичко обаче зависи от държавата. „Без държавата е невъзможно, защото е свързано с много институции включително с Ръководството за въздушно движение (РВД). Става дума за въздушни пространства, които не могат да се обработват без тяхно разрешение“, посочи Димитър Иванов.

Според него има смисъл от извалявания в планините, за да отива водата в реките и съответно в язовирите. Ако направим опит с изваляване на сняг, това може да се приложи в целия свят. Ние го получаваме в лабораторни условия, но трябва да го направим в реални условия, обясни Иванов. При увеличаването на снеговалежите през зимата може да има положителен ефект за ски туризма.

Методът е подобен на изстрелването на ракети срещу градушките. Това е вкарване на реагенти в облаците, т.е. абсорбиране на влагата, която я има в атмосферата, и сваляне на земята. Ние работим там и с облаци, където въобще не се предвижда да вали. Има няколко реагента, с които се работи. При минусови температури се вкарва сребърен йодид, при плюсовите температури се вкарва с калциев и натриев хлорид. Това са абсолютно неща, които се намират в природата, така, че се работи с натурални неща, разказва Димитър Иванов.

Leave a Comment