Финландия първа получава ваксина срещу най-опасния щам на птичи грип, за да предпази работниците

15 държави от ЕС поръчаха общо 640 000 дози от мултинационалния производител Seqirus

Здравният кризисен орган на ЕС ще подпише договор с производителя Seqirus следващия вторник, за да осигури стотици хиляди дози от своята ваксина срещу H5N1, адаптирана да предпазва хората от най-новия смъртоносен щам на птичия грип – и първите дози ще се отправят към Финландия.

стопанство за патици

Органът за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA) ще подпише договора за съвместна поръчка на 640 000 дози адаптирана ваксина със Seqirus от името на 15 страни-членки, каза пред „Политико“ високопоставен служител на Комисията, запознат с въпроса.

Първата партида ваксини ще бъде незабавно изпратена до Финландия, каза служителят. Там работниците във ферми за норки се считат за изложени на риск от заразяване с вируса от заразени животни.

В момента договорът е за 640 000 дози, с възможност за закупуване на до 40 милиона дози за четири години.

HERA, която преговаря със Seqirus от месеци, се обърна към компанията миналата година, за да я помоли да актуализира своята ваксина срещу зоонотичен грип към доминиращия циркулиращ щам на птичи грип. Но за да направи това, Seqirus поиска минимална гаранция за продажба, за да направи сделката печеливша – нещо, което HERA може да гарантира чрез съвместната поръчка.

Адаптираната зоонозна ваксина срещу грип на Seqirus получи подкрепата на Европейската агенция по лекарствата (EMA) през април.

Leave a Comment