До 15 юли ЕК търси 90 експерти в областта на пчелния мед за борба с фалшификатите

Европейската комисия отправи призив за създаване на платформа за пчелен мед, за да събере най-добрите налични експертни познания относно автентичността и проследимостта на меда. Тази група от експерти ще подпомага Комисията при хармонизирането на методите за откриване на фалшифициране в меда и проследяването на продукта обратно до производителя или вносителя, който събира реколтата. Новите  общи правила за състава и етикетирането на меда ще помогнат на потребителите да направят информиран избор чрез увеличаване на прозрачността в хранителната верига и ограничаване на измамните практики. 

пчеларят Гени Титов

Предстоящата платформа за мед, съставена от до 90 членове, се очаква, наред с други неща, да събере данни за методи за подобряване на контрола на автентичността на меда и да предостави препоръки за проследимост в рамките на ЕС, критерии за състава и възможността за установяване на обединение на референтните лаборатории. Заинтересованите страни по веригата за доставка на мед, гражданското общество и експерти в лично качество, включително тези от академичните среди, се насърчават да подадат своето заявление.

Поканата за кандидатстване е отворена до 15 юли. Организациите, които кандидатстват, трябва да бъдат регистрирани в регистъра за прозрачност, за да бъдат назначени. Очаква се Платформата да проведе първата си среща през ноември 2024 г., председателствана от Генерална дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия. Платформата е предназначена да се среща поне два пъти годишно. В съответствие с принципите на прозрачност всички съответни документи (включително дневния ред и протоколите) ще бъдат публикувани в регистъра на експертните групи. Платформата Honey е създадена за първоначална продължителност от пет години.

Leave a Comment