27-те държави в ЕС ще изследват здравето на почвите си и ще стартират подобряването им

В момента над 60% от почвите не са в добро състояние. Целта е до 2050 г. те да „оздравеят“

Общият подход, постигнат от Съвета на ЕС по околна среда вчера относно предложение на директива за здравето на почвите, има за цел да направи мониторинга върху тях задължителен.

Здравите почви са основата за 95% от храната, която ядем, съдържат повече от 25% от биоразнообразието в света и са най-големият сухоземен въглероден резервоар на планетата. Все пак почвата е ограничен ресурс, а и над 60 % от почвите в ЕС не са в добро състояние .

Държавите-членки, подкрепени от Комисията, първо ще наблюдават и след това ще оценят здравословното състояние на всички почви на тяхна територия, така че практиките за устойчиво управление на почвата и други подходящи мерки да могат да бъдат предприети от властите и собствениците на земя в целия ЕС. Държавите-членки ще определят точките за вземане на проби за мониторинг въз основа на обща методология на ЕС .

Държавите ще имат възможността да използват съществуващи данни и системи за мониторинг . Ще има минимални изисквания за качество на лабораториите, анализиращи почвени проби, за да се гарантира сравнимостта на измерванията.

Общият подход е съсредоточен върху справянето със запечатването и унищожаването на почвата , като най-видимите, най-въздействащите и най-лесните за наблюдение аспекти на земеусвояването.

Държавите-членки ще идентифицират всички потенциално замърсени места, след което ще ги картографират в публичен регистър.

За да подпомогнат идентифицирането на потенциално замърсени места, министрите се споразумяха да създадат национални списъци с потенциално замърсяващи дейности.

След като бъде идентифицирано замърсено място, то ще бъде проучено и ще бъдат разгледани всички неприемливи рискове за човешкото здраве и околната среда.

Крайната амбициозна цел на предложената директива е всички почви да бъдат в добро здравословно състояние до 2050 г., в съответствие с амбицията на ЕС за нулево замърсяване.

Leave a Comment