ЕС ни изплати над 65 млн. евро за интегриране на ВЕИ към енергийната система

Към 10 държави са извършени плащания за общо 2,96 млрд. евро

Днес Европейският съюз (ЕС) изплати 2,967 милиарда евро чрез Фонда за модернизация в подкрепа на 39 енергийни проекта в 10 държави-членки на ЕС, съобщи Европейската комисия. Тези инвестиции ще подпомогнат модернизацията на енергийните системи, намаляване на емисиите на парникови газове в енергетиката, промишлеността и транспортния сектор и подобряване на енергийната ефективност.

Държавите членки, които се възползват от първото плащане за 2024 г., са България (65,2 милиона евро), Хърватия (52 милиона евро), Чехия (835,2 милиона евро), Естония (24,1 милиона евро), Унгария (76,8 милиона евро), Латвия (26,8 милиона евро), Литва (59 милиона евро), Полша (697,5 милиона евро), Румъния (1,095 милиарда евро) и Словакия (35 милиона евро). Подкрепените днес проекти се фокусират върху производството на електроенергия от възобновяеми източници, използването и внедряването на възобновяеми енергийни източници, модернизацията на енергийните мрежи и енергийната ефективност.

България получава средствата за укрепване на електропреносната мрежа за подпомагане на интеграцията на възобновяемите енергийни източници в България.  

Финансиран от приходи от продажбата на търг на квоти за емисии в рамките на  Системата за търговия с емисии на ЕС , Фондът за модернизация има за цел да подкрепи тринадесет държави членки с по-ниски доходи в прехода им към климатична неутралност. Държавите членки бенефициенти са България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, както и Гърция, Португалия и Словения.

Leave a Comment