Отбелязваме 115 г. от раждането на писателя на трагичната любов Димитър Димов

На 25 юни 1909 г. се ражда изключителният Димитър Димов. В най-популярните си романи – „Тютюн“, „Осъдени души“, „Поручик Бенц“, той възпява трагичната любов при сблъсъка й с фанатизма, на фона на Втората световна война и испанската революция.

А професията на Димитър Димов няма нищо общо с литературата. Той е завършил ветеринарна медицина, защото е имал интерес не само към книгите, но и към естествените науки. Но още докато следва, се е отдал и на писането. Работел е като микробиолог, като участъков ветеринар, бил е на специализация в Испания, която превръща в сцена на фаталното привличане изпитано от Фани Хорн към отец Ередиа. Литературното му творчество напредва редом с научната кариера на Димов и той става доцент в Агрономическия факултет в Пловдив през 1946 г., а после и професор във Висшия селскостопански институт.

Интроверт по природа и изключително дисциплиниран, Димитър Димов реди психологическите си романи и разкази един след друг. Личният му живот също се люшка между драмата и влюбванията. Той има три брака: с Нели Доспевска, пряка потомка на художниците Станислав Доспевски и Захари Зограф; с поетесата Лена Левчева; и накрая с преподавателката по пиано Лиляна Бушева, която е значително по-млада от писателя. С последната си съпруга имат дъщеря – Теодора Димова, известен и награждаван писател.

Димитър Димов умира на 56 години, застигнат от инфаркт на летището в Букурещ и напът за България.

Пет цитата от Димитър Димов: 

„Красотата е банално качество у много жени. Същинското очарование идва от вътрешния пламък на личността.“ 
― Поручик Бенц

„…нищо не е по-безпомощно тъпо и по-съобразително от любовта, … нищо не замъглява и прояснява разума ни с по-голяма сила от нея спрямо това, дали мислите ни съвпадат, или противоречат на поривите й.“ 
― Поручик Бенц

„Глупавият мъж е по-досаден от грозна жена.“

„Истинското щастие идва, когато душата почне да трепти в съзвучие с външния свят.“

 „И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си.“                             

Leave a Comment