Собственици на фотоволтаични паркове протестно затварят главен път

Националното сдружение на собствениците на фотоволтаични централи затвори днес главния път София-Русе край плевенското село Ясен от 9 до 9:20 часа. Причина за протеста е лошо написаната методика на КЕВР, по която се определят цените на балансираната и на небалансираната енергия. Методиката е въведена от 1 май.

слънчеви панели в Стамболийски

Организаторите на протеста казват, че балансиращите цени понякога са по-високи от небалансираните. Приходите на централите идват от небалансираните цени, така че разходът за балансиране този месец е по-висок на месечна база от прихода, обясни пред БНР Велин Богданов от сдружението.

Той обясни, че последствията от методиката ще са фалити на собствениците на най-малките фотоволтаични паркове, които обикновено са теглили кредити, за да ги построят.

„Освен цената за небаланс, собственикът трябва да плати също и счетоводни разходи, осигуровки и разходи за пренос по мрежата“, допълни Богданов.

Сдружението иска методиката на КЕВР да се промени и парите да се върнат със задна дата. Ако институциите не реагират, следващият протест ще е пред сградата на КЕВР, предупреждават собствениците на фотоволтаични централи.

Leave a Comment