Йоахим Руквид вижда края на семейните ферми при присъединяването на Украйна към ЕС

Украйна трябва да реши проблемите си с корупцията, да въведе европейските стандарти, а Европа да се откаже от системата за директни плащания

Президентът на Асоциацията на германските фермери (DBV) Йоахим Руквид предупреждава Украйна да не се присъединява към ЕС . Той смята, че това е заплаха за оцеляването на европейското земеделие, тъй като големите селскостопански компании там могат да произвеждат много по-евтино от фермерите в ЕС, каза той в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от Topagrar. Вместо присъединяване, спешно са необходими ограничения върху вноса на украински селскостопански продукти.

Йоахим Руквид

Предисторията е решението на министрите от ЕС да започнат преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Изявленията на Руквид обаче не се приемат добре от зеления политик по сигурността Себастиан Шефер. Той написа на фермера остро писмо, в което го обвини, че се е превърнал в „пропаганден съучастник на Владимир Путин“ с едностранчивите си изказвания, съобщава Spiegel.

Освен това Шефер обвинява Руквид, че използва своя „войнствен подбор на думи“, за да разпалва настроения срещу Украйна.

Когато отговаряше, Руквид промени позицията си от президент на DBV на Руквид като частно лице. Темата за Украйна е трудна и политически силно чувствителна. „Няма съмнение, че Русия е агресорът. Русия например злоупотребява с пшеница на международните пазари, за да води военна политика и да отслаби Украйна, а също и европейските доставчици. Ето защо солидарността, включително от страна на Асоциацията на германските фермери, е за Украйна„, каза той.

В Украйна обаче трябва да се създадат условия, за да може да станете член на ЕС.

Според Руквид първо трябва да се решат проблемите с корупцията и върховенството на закона. „В следващата стъпка трябва да обмислим как интеграцията е възможна. Не и със сегашната система за директно плащане – това няма да работи. След това трябва да бъдат обсъдени теми като стандарти. Казано направо, не предполагам, че украинските ни колеги имат същите разпоредби за растителна защита, торове, семена и торове, както ние в ЕС. Такива неща трябва да се обсъждат. И като цяло – въпреки всички политически измерения – въпросът ме тревожи много„, призна Руквид.

Той предупреждава, че ако Украйна се присъедини към ЕС, семейно управляваното земеделие ще срещне широкомащабно земеделие с хиляди хектари земя, което е в ръцете на инвеститори и консорциуми. Той наистина вижда риска семейното или многофамилното земеделие в Европа да бъде изложено на риск в бъдеще. „Трябва да формулираме това ясно. И политиците трябва да се съобразяват с това във всички необходими дискусии„, казва земеделският лидер.

Leave a Comment