Орязоха парите за намалено ползване на пестициди на фермер заради напускащ пазара фунгицид

Земеделец се оплака, че е останал без субсидии по еко схемата за намалено ползване на пестициди. Причината е сигнал за всички кандидати за подпомагане по тази еко схема в какво да внимават, когато кандидатстват. Точно затова и Агро Пловдив публикува този действителен случай без да посочва името на фермера – за поука.

Фермерът използвал през 2023 г. фунгицида Риза 25 ЕВ на ФМС Агро България в пшеница.

Не знаел обаче, че през март 2023 г. фирмата е подала писмо до БАБХ с искане да бъде прекратено разрешението за продукта „поради търговски съображения“.

На 9 юни 2023 г. директорът на БАБХ издава заповед за прекратяване на разрешението за Риза 25 ЕВ, като дава 3 месеца гратисен период за продажбата и разпространението му и още 6 месеца за съхранение, употреба и обезвреждане.

Това означава, че към декември, когато фермерът е подавал заявлението по тази еко схема, фунгицидът все още е бил в разрешения гратисен период, който на практика е продължил до 9 март 2024 г.

Риза 25 ЕВ е включен под № 767 в Регистъра на БАБХ за продукти с прекратени или отнети разрешения през 2023 г.

Виж регистрите за продукти за растителна защита в сайта на БАБХ тук.

По тази причина земеделецът е напълно отрязан като бенефициент по тази еко схема, твърди той. И заявява, че си търси правата в съда. Той обаче няма надежда скоро проблемът му да бъде решен по съдебен път.

Leave a Comment