НИМХ: Интензивни валежи днес в 5 области, особено силни в Монтана

Предупреждение от втора и първа степен – оранжев и жълт код за 27 области в страната е издаден за днес, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология на интернет страницата си. 

Метеоролозите обръщат специално внимание върху област Монтана, където се очакват интензивни валежи, с гръмотевични бури и градушки. Очакваните локални количества на валежите са между 40-65 mm.

Общо 5 области в Северозападна България са оцветени в оранжево. В 22 области е в сила жълт код за горещо време и гръмотевични бури. Има опасност от възникване на поройни наводнения.

Следобед и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вечерта вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще прониква относително хладен въздух. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, малко по-ниски в северозападните райони. В София максималната температура ще бъде около 33°.

Още през нощта срещу сряда ще започнат валежи и в Централна и Южна България. Те ще продължат и утре, когато максималните температури значително ще се понижат.

Leave a Comment