Брюксел разреши внос на ГМ царевици като фураж за животни

Забрането е култивирането им

Днес Европейската комисия разреши вноса на две генетично модифицирани царевични култури и поднови разрешението за друга ГМ царевица като храна за животни.

Решенията на ЕК за не разрешават тези ГМ царевици да бъдат култивирани в границите на ЕС. Тази царевица е преминала през цялостна и строга процедура за оценка, която гарантира високо ниво на защита на здравето на хората и животните , както и на околната среда .

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) издаде положителна научна оценка, в която се заключава, че тази генетично модифицирана царевица е толкова безопасна, колкото и конвенционалните им аналози .

Разрешенията са валидни за 10 години и всеки продукт, произведен от тези генетично модифицирани култури, ще бъде предмет на строгите правила за етикетиране и проследяване на ЕС. Комисията имаше правно задължение да вземе решение относно тези разрешения, след като държавите-членки не достигнаха квалифицирано мнозинство нито в полза, нито против разрешението в Постоянния комитет и в последващия Апелативен комитет.

Leave a Comment