50% от стопанствата в Германия генерират приходи от други дейности

Горско стопанство, производство на енергия, селски туризъм са основните странични източници на допълнително средства

Все повече селскостопански предприятия в Германия се опитват да намалят риска от колебания в приходите чрез диверсификация.

Малини под фотоволтаици в Германия

Според Федералната служба за земеделие и храни броят на селскостопанските предприятия, които разчитат на друга опора в допълнение към първичното селскостопанско производство, се е увеличил. През 2020 г. половината от всички селскостопански предприятия в Германия са генерирали приходи от допълнителни дейности, свързани със селското стопанство, цитира статистическите данни topagrar.

Около 111 000 предприятия, които представляват към 42% от всички селскостопански предприятия, са получили приход с комбинация от вътрешни приходи през 2020 г. А около 39 000 селскостопански предприятия разчитат на допълнителни неземеделски източници на приходи в законно възложени операции.

При 10-годишно сравнение делът на селскостопанските предприятия с комбинация от вътрешни приходи се е увеличил от 33 на 42%. Няма сравними данни от 2010 г. за законно възложени операции.

Горско стопанство и енергетика: най-популярните варианти за диверсификация

От приблизително 111 000 предприятия с поне една комбинация от вътрешни приходи, горското стопанство е било най-популярното през 2020 г. Всеки трети селскостопански бизнес е реализирал допълнителен доход.

На второ място е производството на възобновяема енергия , което се извършва от около 31% от фирмите с комбинация от доходи. Работата за други селскостопански предприятия е следвана на трето място с около 27% . И на четвърто място е преработката и директната търговия на земеделска продукция с около 19%. Други популярни алтернативи за доходи включват езда на коне, дърводобив и туризъм.

Колко голям е делът на комбинациите от вътрешни приходи в общия оборот на компаниите?

Около половината от селскостопанските предприятия с допълнителни вътрешни стълбове са постигнали по-малко от 10% от общия си оборот. Почти 30% са генерирали от 10 до 50% от продажбите си с комбинациите от приходи. Само около 20% от компаниите с вътрешни комбинации на доходите са генерирали повече от половината от продажбите си чрез това.

При 10-годишно сравнение броят на компаниите, които генерират повече от половината от общите си продажби чрез вътрешни комбинации от приходи, се е увеличил значително (+ 10 000 компании). През този период обаче относително постоянен остава броят на компаниите, които генерират под 50 или 10% от оборота си от допълнителни източници на доходи.

Leave a Comment