Агрометеорология: Идват екстремно високи температури, поливните норми да се завишат

Прогноза за периода 5 – 11 юли 2024 г.

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

След краткотрайното захлаждане в края на изтеклия седемдневен период, през следващия агрометеорологичните условия отново ще се определят от наднормени температури и относително сухо време. Падналите валежи в началото на юли бяха неравномерно разпределени. Валежи със стопанско значение – над 20 l/m² са регистрирани на места в районите на Русе – 26 l/m², Ст.Загора – 21 l/m² и Сливен – 23 l/m². В част от южните райони, където юнските валежи бяха незначителни, почвените влагозапасите в 50 сm слой са напълно изчерпани, това са районитена Любимец, Пловдив и Пазарджик, което ще налага през следващия период прилагане на повишени поливни норми при пролетните култури.

През периода при царевицата ще протичат различни фази – изметляване, цъфтеж на метлицата, изсвиляване и наливане на зърното при ранните хибриди. При слънчогледа ще се осъществява цъфтеж, оплождане и формиране  на семената.

Прогнозираните екстремно високи максимални температури в края на първото десетдневие на юли, на места до 38-39оС, ще имат неблагоприятно въздействие върху цъфтежа и оплождането при пролетните и зеленчуковите култури – домати, пипер, краставици, тиквички, от късното полско производство.

Вероятност за превалявания и подобрение на условията за развитие на земеделските култури се прогнозира в края на периода.

Метеорологичните условия през следващия период ще ограничават развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овошките, лозите и зеленчуковите култури. Прогнозираното относително сухо и горещо време през повечето дни от периода ще бъде предпоставка за увеличение популационната плътност на акарите. В ябълковите насаждения трябва да се следи за плътността на червения овощен акар – най-опасният от всички видове акари, които вредят по овошките. При плътност над ПИВ (3-4 подвижни форми на лист) е необходимо третиране. Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок съобразен с периода на зреене на плодовете.

През следващия период жътвата на пшеницата ще приключва в условия на повишена пожароопасност.

Leave a Comment