111 години от раждането на Люба Велич – българската прима, победила в съда Калас

Днес се навършват 111 години от рождението на една от най-добрите, ексцентрични и обичани в света оперни прими – Люба Велич.

Люба Величкова се ражда в с. Славяново, област Плевен на 10 юли 1913 г. в семейството на българка и македонец . Като малка помага в земеделската работа на семейството, но после решава да продължи образованието си първо в Шумен, а след това в София. Към столицата я упътва музикалният педагог Георги Черкин, който пръв разбира какво съкровище е гласът на Люба.

В София тя е приета веднага като хористка в операта. Междувременно Люба започва да пее и в църковния хор на „Александър Невски“. Получава първата си малка, но самостоятелна роля, когато е на 21 години. Георги Черкин, който продължава да я обучава, решава да я изпрати на свои разноски във Виенската консерватория. Оттам нататък светът се отваря за Люба Величкова, която вече се представя под името Люба Велич. Тя никога не крие, а обратно, винаги подчертава, където и да е, българския си произход.

Люба Велич решава първото ѝ работно място да бъде операта в Грац. Там тя създава ярки образи и става любимата звезда на публиката. След като работи четири години в Грац, започва да гастролира из оперните сцени в Европа. Междувременно започва Втората световна война и Люба Велич помага на хората с това, което може – пее и не спира да пее.

През 1944 г. по повод 80-годишнината на Рихард Щраус Щаатсоперата във Виена кани Велич да изпълни главната роля в „Саломе“ в присъствието на композитора. След края на представлението той казва на българката: “Не знаех, че моята музика е толкова хубава! Вие ми открихте това чрез вашия глас. Ако Орфей е бил гениален певец магьосник, вие сте наистина неговата дъщеря.“ С тези думи, цитирани от всички медии на следващия ден, Люба Велич става истинска знаменитост, разказва музикалният критик Марин Бончев.

След войната тя гастролира често в Метрополитън опера в Ню Йорк и именно там една кореспонденция става причина Мария Калас – тогава изгряваща звезда, да заведе съдебно дело. Интендантът на Метрополитън опера чува Калас в Сан Франциско и изпраща телеграма до директора Рудолф Бинг с въпрос дали да я ангажира за роля в Метрополитън. Отговорът е: „Ако е по-добра от Велич, веднага подпиши договор.“ Последвала нова телеграма: „Люба Велич е по-добра от Калас“, разказва Бончев.

Малко странно, но е факт, че Калас завела дело срещу оценката, че някаква си Велич може да пее по-вълшебно от нея. Съдиите обаче се произнесли в полза на българката.

Люба Велич прюключва с музикалната си кариера, когато е на 59 години. След това обаче продължава в киното, където има десетки роли.

Умира във Виена на 1 септември 1996 година.

Leave a Comment