Европейска грижа за гургулиците намалява разрешения дневен отстрел от 8 на 3 броя

Промяна на дневната норма за отстрел на гургулица е единственият текст, предложен в проект на постановление за изменение на Правилника за прилагане на Закона за лова. Проектът е публикуван вчера, а обсъждането му ще продължи до 23 юли.

Възможно е преди откриването на ловния сезон на 15 август промяната в правилника да бъде обнародвана и въведена. Прилагането става задължително от деня на обнародване на изменението, пише в заключителната разпоредба.

В проекта е предвидено дневната норма за отстрел от един ловец на гургулици да бъде намалена от 8 на 3 броя.

Ако ловът е групов, дневната норма се променя от 24 на 15 броя.

Още през 2021 г. с промяна на правилника ловните излети на гургулица бяха намалени от 2 на 1 ден, беше редуцирана дневната квота на ловец, включително и по линия на организирания ловен туризъм, с което ползването бе редуцирано в рамките на 50 %, съобразно изискванията на комисията.

Причина за намаляването на броя ловувани гургулици е ангажиментът на българското земеделско министерство пред Експертна група по Директивата за птиците и Директивата за хабитатите (NADEG) в Брюксел, която разработва Международния план за действие за защита на гургулицата (Streptopelia turtur) – 2018 – 2028 г. с цел защита на вида.

От 2022 г. у нас се прилага мониторинг на гургулица и пъдпъдък. Според ЕК има тенденция за намаляване на вида. За да не бъде изцяло забранен лова на този вид, министерството предлага намаляване на разрешения за отстрел брой птици.

Leave a Comment