Украйна конфискува товарен кораб, превозващ зърно

Плаващият под флага на Камерун плавателен съд беше арестуван тази седмица в украинско пристанище на Дунав

Службите за сигурност на Украйна арестуваха чуждестранен товарен кораб за предполагаем нелегален транспорт на зърно през затворените черноморски пристанища на окупирания от Русия Крим, съобщиха от Главната прокуратура на страната вчера, написа Политико.

USKO MFU, плаващ под флага на Камерун, влезе и излезе от пристанището на Севастопол на окупирания Кримски полуостров през ноември 2023 г. и отново през май тази година, нарушавайки украинска забрана и международното морско право, казаха следователите.

„Докато беше в Севастопол, товарният кораб беше натоварен с повече от 3000 тона зърно за доставка на турска компания“, каза украинската прокуратура. Впоследствие USKO влезе в пристанището на Севастопол, за да разтовари товари от Турция.

Задържането на кораба е нов обрат в зърнената война , избухнала между Русия и Украйна след нахлуването на Москва в нейния съсед през февруари 2022 г. Месеци след това Украйна не можеше да изнася реколтата си през Черно море. Споразумение с посредничеството на ООН позволи износът да се възобнови за известно време, преди да се срине миналия юли .

Впоследствие Украйна успя да си върне контрола над западните брегове на Черно море и да отвори отново своя морски маршрут за износ. Но Киев и Москва остават в противоречие относно „откраднатото“ зърно, изнасяно от окупираната от Русия територия през пристанища в Крим.

Корабът, плаващ под флага на Камерун, беше заловен тази седмица в Рени, украинско пристанище в долното течение на река Дунав.

Украински следователи твърдят, че екипажът на кораба е знаел, че нарушават международното право, тъй като преди да влязат в Севастопол, те са изключили системата за автоматична идентификация на кораба, правейки движенията му по-трудни за проследяване.

Прокуратурата задържа плавателния съд с разпореждане на съда. На борда са открити документи, издадени от администрацията на търговското пристанище Севастопол на екипажа. Капитанът на кораба, азербайджански гражданин, също е заподозрян в незаконно пресичане на границата на окупираната част на Украйна, съобщиха разследващите.

Сега украинският съд трябва да реши какви мерки да предприеме срещу капитана на кораба и трябва да прехвърли кораба на държавна агенция, която се занимава с конфискувани активи.

„Съгласно международното морско право, товарни кораби, които влизат и излизат от Крим, където няма легитимни украински власти, се занимават с контрабанда“, каза Катерина Яреско, журналист, който наблюдава движението на кораби към и от окупирана Украйна.

Leave a Comment