Средна гора гори върхово между общините Хисар и Калояново

Широколистни гори без пътища и електропреносна мрежа горят върхово на границата между общините Калояново и Хисар.

Пожарите избухнаха едновременно на няколко места още предиобед в хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  – Сърнегор и Отец Паисиево.

Два хеликоптера от авиобазата в Крумово се включиха в гасенето, заедно с около сто доброволци и двадесет и четири пожарни автомобила.

„Можем да кажем, че пожарът е овладян“, казаха служители на пожарната, като имаха предвид, че няма засегнати хора и къщи в селата. В гората обаче противопожарните автомобили не могат да са ефективни, тъй като липсват пътища.

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева със своя заповед обяви бедствено положение на част от територията на областта.  Мярката се въвежда с цел да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  – Сърнегор и Отец Паисиево.

В документа се определят и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на съответните общини, Областна администрация , ОД на МВР, РД ПБЗН и центъра за спешна медицинска помощ.

Екипите на  единната спасителна система са мобилизирани и работят на денонощен режим до овладяването на обстановката и пълното ликвидиране на пожарите.

Бедственото положение е в сила от 10:45 часа на 12.07.2024 г. за срок от 7 дни.

Leave a Comment