Започват горещниците Люта, Чурута и Опалена Мария

От днес до 17 юли ще се топим от Горещниците. Според традицията през трите дни не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки. Тези три дни се смятат и за най-горещите през годината. Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към юлианския календар.

Източноправославната църква почита днес мъчениците Кирик и Юлита, утре, 16 юли – Антиноген, Юлия девица, на 17 юли св. Марина.

В Северна България са нарекли три дни съответно Чурлѝга, Пърлѝга и Марина Огнена, а в Южна — Лю̀та, Чуру̀та (Чюру̀ка) и Опалена Мария.

В Софийско (с. Желява и др.) по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. Първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици.

У нас в следващите три дни наистина ще е горещо, така както беше и в края на миналата седмица. До четвъртък минималните температури ще са над 20 градуса, а максималните – около 40.

Leave a Comment