МЗХ: Предстоят плащания по 5 еко схеми, които съставляват 3% от общия бюджет

За първата година на Стратегическия план бяха разработени и приложени повече от 50 интервенции, за предходната бяха 30, обясниха забавянето от МЗХ

За Кампания 2023 са разплатени близо 1,7 млрд. лв. по над 40 интервенции. Предстои да  бъдат разплатени средствата по 5 екосхеми, към които има по-слаб интерес и предвиденият за тях бюджет представлява по-малко от 3% от общия.“ Това отговори на зададени от Агро Пловдив въпроси Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Ето какво ни написа още МЗХ:

Създадена е нужната административна организация от ръководството на ДФ „Земеделие“, така че стопаните да получат плащанията, от които се нуждаят, във възможно най-кратки срокове.

Кампания 2023 е първата кампания, която се провежда по новите правила и изисквания  за директните плащания, част от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027. За целта бяха разработени и приложени повече от 50 интервенции в подкрепа на земеделските производители, по-голямата част от които с изменени или изцяло нови изисквания за подпомагане. За сравнение в предходната кампания 2022 се прилагаха над 30 схеми и мерки в общото заявление по директни плащания.

Новите изисквания в Обща селскостопанска политика (ОСП 2023 – 2027), заложени в европейското и национално законодателство, изразяващи се не са само в увеличения брой интервенции, но и в добавянето на редица регулиращи компоненти, изискваха разработването на нови алгоритми за работа на интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и допълнителни контролни системи. Целта е бенефициерите да получат своевременно така важната за тях финансова подкрепа. При структурирането на разчетите на работа, приоритет при разплащане на финансовото подпомагане към кандидатите, са интервенциите, схемите и мерките, към които има най-голям интерес от страна на земеделските стопани, както и направленията, за които в Стратегическия план е предвиден най-голям бюджет. През последните няколко месеца експертите от ДФЗ работят интензивно за разплащането на субсидиите.

Допълнително следва да се има предвид и факта, че в същия период успоредно се работи по две кампании – проверки и оторизация за кампания 2023 и прием на заявления за подпомагане за кампания 2024.

Предвид факта, че през тази година Стратегическият план бе изменен за първи път, това даде отражения и на приложимото национално законодателство за приключване на кампания 2023 и коректното приемане на документи за кампания 2024.

Leave a Comment