КНСБ: Необходимият чист доход за сам човек е 1453 лв., за семейство с дете 2615 лв.

Една трета от работещите в страната получават до 1000 лева заплата

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на човек, който живее сам, е 1453 лв. На тричленно семейство с двама работещи възрастни и дете до 14 г. е 2615 лв. Това са данните на КНСБ за месец юни. Доходът за издръжка намалява с 0,1 % на тримесечна база и нараства с 3,6 % на годишна база.

Необходимият доход за храна и обществено хранене е 572 лв. за един работещ. Това представлява 39,4 % от общия доход, отчитат също от синдиката.

Въпреки че инфлацията намаля и в последните три месеца е с отрицателна стойност, има ръст на цените при групата „мляко и млечни продукти“ – 1,3 на сто на годишна база, на месо и месни продукти 3,7 на сто. При хляба, хлебните продукти и зърнените храни увеличението от 2,9 %, при ориза е със 7,1 %. Групата „Електроенергия, газообразни и други горива“ представлява 19,4 % от общите разходи за нехранителни стоки и услуги.

Цената на яйцата намалява с 3 %. При минералните води и безалкохолните напитки има нарастване. Цените на услугите в заведенията за обществото хранене на годишна база продължават да растат – с 6,7 %, показва анализът.

За една година с 91 лв. е нараснал необходимият месечен доход за издръжка за тричленно семейство, а за един работещ гражданин – 51 лв.

Средният осигурителен доход на наетите граждани бележи нарастване с 16,9 % на годишна база, заяви Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ.

Около 1/3 от хората работят с трудови възнаграждения до 1000 лв., добави Иванова.

Leave a Comment