С 900 гребци до 23 години в Пловдив започна Световно по кану-каяк

България ще бъде представена от 28 състезатели

Кметът на Пловдив Костадин Димитров, президентът на Международната федерация по кану-каяк (ICF) Томас Кониецко и заместник-министърът на спорта Стоян Андонов откриха Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 години, юноши и девойки, което ще се проведе от 17 до 21 юли на Гребния канал.

„След броени дни най-добрите представители на кану-каяк спорта в света ще се състезават за олимпийските медали в Париж. Пловдив е мястото, където през следващите няколко дни бъдещите най-добри състезатели ще се борят за отличия. Вие сте тези, които ще бъдат лицата на нашия спорт в Лос Анджелис през 2028 г. и в Бризбейн през 2032 г. И затова заслужавате професионална сцена за изява на тазгодишното Световно първенство. Благодарен съм, че Българската федерация по кану-каяк осигурява тази сцена тук, в Пловдив“, каза Томас Кониецко.

От името на министър Георги Глушков и екипа на Министерството на младежта и спорта, зам.-министърът на спорта Андонов пожела на гребците да достигнат нови спортни върхове.

„Емблематично е, че началото на Световното първенство съвпада със 100-годишнината от основаването на кану-каяка в България. Пожелавам на спортистите успехи в представянето и да постигнат и надскочат набелязаните от тях цели“, посочи в приветствието си кметът на Пловдив Костадин Димитров.

На финала той поздрави двукратния олимпийски шампион Николай Бухалов и заместник-кмет по спорт и младежки дейности в Община Пловдив за огромните заслуги към българския кану-каяк, а присъстващите го аплодираха бурно.

28 българи ще участват на Световното първенство – 10 при младежите до 23 години и 18 при юношите и девойките. Близо 900 състезатели ще се борят за призовите места на Световното първенство за младежи до 23 г., юноши и девойки на Гребния канал в Пловдив.

Гости на събитието бяха и Евелина Петрова, изпълнителен директор на Българската федерация по кану-каяк и Иван Запрянов, началник на отдел „Младежки дейности и спорт“ в Община Пловдив.

Leave a Comment