Фон дер Лайен: Ще представя план на фермерите за адаптиране към климата и устойчиво управление на водните ресурси

Преди да бъде избрана за втори 5-годишен мандат като председател на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен запозна евродепутатите с управленската си програма.

Прочети още:

ЕС отново ще бъде управляван от Урсула фон дер Лайен

Още в самото начало председателят каза: „Имаме нужда от по-малко докладване, по-малко бюрокрация и повече доверие, по-добро правоприлагане и по-бързо издаване на разрешения. И ще гарантирам, че ние носим отговорност за това.“

Фон дер Лайен заяви, че ще предложи на промишлеността ново споразумение за чиста енергия в следващите 100 дни. „ЕС привлича повече инвестиции в чист водород, отколкото САЩ и Китай взети заедно„, каза тя.

Тъй като ЕС се нуждае от инвестиции, фон дер Лайен обеща да предложи нов Европейски фонд за конкурентоспособност. Той ще бъде фокусиран върху общи и трансгранични европейски проекти, които ще стимулират конкурентоспособността и иновациите – по-специално в подкрепа на Споразумението за чиста промишленост.

Урсула фон дер Лайен бе категорична, че ЕС трябва да създаде истински Европейски отбранителен съюз, като уточни, че държавите-членки ще запазят отговорността за своята национална сигурност и своите армии.

Относно миграцията, тя каза: „Предизвикателствата на миграцията се нуждаят от европейски отговор със справедлив и твърд подход, основан на нашите ценности… „Нуждаем се от общ подход към връщанията, за да ги направим по-ефективни и достойни. И ние трябва да развием нашите всеобхватни партньорства, по-специално в нашите южни съседи.

Програмата за селското стопанство

Европа предлага уникално качество на живот. От всеобхватна социална сигурност до първокласни регионални хранителни продукти. Рапичните ниви, лозята и овощните градини означават не само добра храна и напитки, но и част от нашата родина. Ето защо бъдещето на селското стопанство е толкова важен и чувствителен въпрос за нас в Европа.

Трябва да преодолеем различията и да разработим добри решения заедно с всички заинтересовани страни. Ето защо стартирах стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство в Европа. Той събира на масата фермери, екологични групи и експерти от цялата хранителна верига. Обещах да ги слушам внимателно и да се уча от тях. И ще го направя. Ще взема предвид добрите препоръки и ще представя нова европейска стратегия за нашето земеделие и хранително-вкусовия сектор.

Ще се погрижа фермерите да получават справедливи доходи. Никой не трябва да бъде принуждаван да продава добра храна под производствените разходи. Трябва да засилим позицията на нашите фермери във веригата на стойността на хранително-вкусовата промишленост. Нуждаем се от по-интелигентни стимули и повече иновации и достъп до капитал. Всеки, който управлява природата и биоразнообразието по устойчив начин и помага за балансиране на въглеродния бюджет, трябва да бъде подходящо възнаграден. Нашите фермери оформят нашите пейзажи. Те оформят лицето на Европа. Те са част от нашата култура. Те осигуряват хранителна сигурност. И ние се гордеем с тях.

Ето защо трябва да работим заедно, за да се справим с проблемите, стоварващи се върху тях. Всяка година те са все повече и повече засегнати от екстремни метеорологични условия и недостига на вода. Температурите в Европа се повишават два пъти по-бързо от средното за света. Вече виждаме опустошителните последици върху полетата и горите. Лицето на нашите селски общности се променя. Трябва да направим повече, за да гарантираме, че нашите земеделски производители са по-добре подготвени за това, което изменението на климата крие за нас.

Ето защо ще представя план за селското стопанство за справяне с необходимостта от адаптиране към изменението на климата и успоредно с това стратегия за устойчиво управление на ценния воден ресурс. От това зависи не само продоволствената ни сигурност, но и цялостната ни конкурентоспособност.

Leave a Comment