Браншови организации от сектор Плодове и зеленчуци обявиха, че стопанствата бедстват заради горещини и суша. Поискаха помощ

Браншови организации от сектор Плодове и зеленчуци поискаха държавна помощ de minimis, а също и европейска – от кризисния резерв на ЕС, за да могат производителите да запазят и продължат дейността си в условията на тежката климатична криза това лято.

Искането е изпратено до министъра на земеделието и храните Георги Тахов, заместника му Деян Стратев, министъра на финансите Людмила Петкова, председателя на парламентарната комисия по земеделие Иван Иванов и директора на „Държавни помощи“ в МЗХ Дора Ненова.

Копираме го и го публикуваме с леки съкращения

ИСКАНЕ

Относно: Финансово подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, чрез държавна помощ “de minimis” или друг вид държавна помощ за преодоляване последствията от рекордната суша и изключително високи температури.

Прекомерно високите дневни температури от порядъка на 35-43 градуса през последните 6-7 седмици, липсата на валежи през този период и липсата на достъп до вода изправя производителите на плодове и зеленчуци пред патова ситуация.

Количеството валежи на годишна база прогресивно намалява през последните 6 години. За този период годишно измерените количества на валежите са едва около една четвърт до една трета от нормите. От месец януари тази година досега тенденцията се запазва – от четири до три пъти по-малко измерено количество валежи според различните райони на страната.

Екстремно високите температури в периода от края на май до средата на юли (когато пишем това писмо) – от 35 до над 43 градуса, допълнително утежняват ситуацията за производителите на плодове и зеленчуци.

Сухото време, изключително високите температури и липсата на достъп до водоизточници представлява сериозна опасност за земеделските стопани и насажденията им. За да съществуват, овощните насаждения имат нужда от интензивно поливане в периода от март до октомври, без значение кога е прибрана реколтата. Те са заплашени от сериозни и за съжаление необратими икономически последствия, включително и от загуба на стопанството си.

Качеството на реколтата от череши, праскови, кайсии, сливи, ябълки и др. е компрометирано, плодовете са с много малки размери, зреят преждевременно, част от тях окапват като защитна реакция от неблагоприятните климатични условия, продължаващи вече над месец (липсата на вода и високите температури).

Голяма част от реколтата е негодна за пресен пазар и стопаните са принудени да я реализират на много ниски цени за преработка.

Разходът за бране на плодовете също се увеличава заради малкия им размер.

Производителите на плодове имат нужда от финансово подпомагане от държавата, за да могат да се справят с тази безпрецедентна ситуация на суша и екстремно високи температури.

Последствия за реколтата за следващата стопанска година също ще има, защото в ситуация на продължителен период на стрес диференцирането на плодните пъпки, на които се залага добива от овощните култури, няма да бъде достатъчно.

Засушените овощни видове се нападат повече от опасни вредители като Черна златка (изключително прогресивно разпространяващ се вредител в цяла източна и южна България през последните 7-8 години).

Тези условия на продължителен стрес ще попречат на растенията да натрупат достатъчно резервни хранителни вещества, необходими за понасяне на ниските зимни температури и нормалното им развитие, и плододаване през следващата година.

При новосъздадените насаждения и тези, в които е извършвано презасаждане с нови млади фиданки, ще настъпи изсъхване заради все още плитките корени, високата евапотранспирация и загубата на вода. В много насаждения процента на загинали растения ще доближи или ще достигне 100%.

Настояваме производителите на плодове и зеленчуци да получат финансова помощ “de minimis” или друг вид държавна помощ в размер на минимум 1300 лв/ха в най-кратки срокове.

Отпуснатите средства ще бъдат необходими на земеделските стопани още в началото на новата стопанска година, за да могат да покрият част от генерираните загуби, да закупят овощен посадъчен материал за презасаждане на загиналите от сушата растения и да извършват навреме мероприятията по отглеждане на насажденията.

Искаме да се осигури подкрепа на пострадалите стопани със средства от аграрния кризисен резерв на ЕС по подобие на колегите от другите страни членки и да инициирате съответната възможна процедура пред ЕК.

Тежката ситуация през тази стопанска година изисква предприемането на краткосрочни финансови мерки за спасяване на земеделските стопанства и дългосрочни мерки, които да направят възможно практикуването на земеделска дейност у нас през идните десетилетия – изграждане на напоителна инфраструктура и осигуряване на достъп до вода на земеделските стопани.

Настояваме за спешна среща с ръководството на МЗХ, в рамките на която да обсъдим сериозността на проблема и намерим възможните решения.

С УВАЖЕНИЕ: Ж. Гроздева Асоциация на овощарите в България
М. Милтенова Съюз на градинарите в България
Д. Търпанова Добруджански овощарски съюз
Н. Колев Съюз на дунавските овощари

Leave a Comment