Изключени от групата на ДПС депутати внесоха проект за промени в Закона за подпомагане

В законопроекта се предоставят допълнителни възможности на около 400 тютюнопроизводители да получават преходна национална помощ

Група от 19 депутати начело с Джевдет Чакъров, Ибрямов и Ализан Яхова предлагат промени в Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), които да дадат възможност на повече тютюнопроизводители да получават преходна национална помощ.

събиране на тютюна

В мотивите към законопроекта депутатите посочват, че с промени в ЗПЗП от 2022 г. е било уредено неригистрираните тютюнопроизводителите по Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия да извършат регистрация до 1 март 2023 г., като бъдат вписани служебно в регистъра.

Припомня се, че е уредена законовата възможност за тютюнопроизводителите да изберет една от референтните години в периода 2016-2018 г., на базата на която да получават преходната национална помощ в настоящия програмен период.

Заради националните специфики при изкупуването на тютюна (възможно е през 2016-2018 г. производителите да не са успели да извършат продажби) през 2023 г. са отпуснати допълнителни дни, в които тютюнопроизводителите да променят данни за изкупения им тютюн през избрана от референтните години. Периодът за промяна е бил кратък – от 16 до 30 юни 2023 г.

Около 400 производители не са успели да направят това през определените две седмици по различни причини. Затова вносителите на законопроекта предлагат нов срок за поправка на данните – до 31 август 2024 г.

Пропускането на срока до 30 юни 2023 г. е лишило част от тютюнопроизводителите да кандидатстват по интервенцията за преходна национална помощ за тютюна през миналата година. Това ги е демотивирало да се впишат в регистъра за 2024 г., въпреки че са произвели и реализирали тютюн, обясняват вносителите на законопроекта. По тази причина те настояват тези тютюнопроизводители да бъдат вписани служебно в регистъра по Закона за тютюна като приложат копия от протоколи за изкупуване на тютюна през 2024 г. Депутатите са обвързали това искане с още едно – стопаните да извършат корекции в подадените от тях заявления за подпомагане до 10 октомври 2024 г. По този начин те ще добавят в заявленията си интервенцията за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството.

Leave a Comment