НАЗ изпрати до медиите декларацията, с която поискаха оставката на зам.-министър Таня Георгиева

На 17 юли от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) съобщиха, че са изпратили декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и земеделския министър Георги Тахов, с която искат оставката на заместник-министъра на земеделието и храните Таня Георгиева.

В резултат на това искане, след по-малко от 24 часа до медиите бе адресирано писмо от 20 организации, в което се посочва, че те застават зад експерта Таня Георгиева. Адресанти на писмото бяха президентът, премиерът и министърът на земеделието.

Тази вечер от НАЗ изпратиха до новинарските издания текста на декларацията от 17 юли, като обявиха, че по повод оставката асоциацията ще даде пресконференция в град Добрич на 24 юли.

Ето текста на декларацията без редакторска намеса.

Д Е К Л А Р А Ц И Я
От Национална асоциация на зърнопроизводителите
С искане за подаване на оставка от страна на ресорния заместник-министър на земеделието и храните г-жа Таня Георгиева

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изразява своето критично неудовлетворение от извършената работа от заместник-министър Таня Георгиева в ресорите управление и изпълнение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и интервенции в Стратегическия план за развитие на селските райони за периода 2023-2027 г.

Заместник-министър Георгиева демонстрира системна неспособност за справяне с професионалните си ангажименти, както и липса на воля, мотивация и активност за
осигуряване и запазване на финансови средства за селскостопанския сектор. Заместник-министър Георгиева регистрира провали в няколко значими за земеделската общественост области, които водят до загуба на средства за земеделските производители
в страната.

НАЗ посочва като най-съществени следните неуспехи на заместникминистъра:

  • Провален прием по процедура „Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства“ с бюджет 99.7 млн. лв. по компонент „Устойчиво селско стопанство“ от Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Същевременно не са защитени и прехвърлени определените за гореспоменатия прием средства към реализирания прием в края на 2023 г. прием по процедура № BG-RRP-6.004 „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ от инвестиция C6.I1 „Фонд за насърчаване на технологичния и
    екологичен преход на селското стопанство“, при който е отчетен висок интерес. По този начин селскостопанският сектор ще загуби безвъзвратно средства в размер на 100 млн. лв. за инвестиции в земеделските стопанства.
  • В разрез с интереса на земеделската общественост, планираният прием по процедура по процедура № BG06RDNP001-4.017 „Целеви прием за проектни предложения за повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство“ по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. не отразява реалните инвестиционни намерения на земеделските производители от редица браншове, което води
    отново до риск от безвъзвратна загуба на средства по ПРСР 2014-2020 г.
  • Неадекватно бюджетиране на средствата за подпомагане в рамките на Кампания 2023 г. по интервенциите „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“, „Допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост“ и по схемите за климата, околната среда и хуманното отношение към животните (еко схеми), което води до неправомерно санкциониране и неизплащане на средства на кандидати по еко схемите, като са нарушени нормативни разпоредби на Регламент (ЕС) 2021/2116.
  • От стартирането на прилагането на Стратегическия план за развитие на селските райони за периода 2023-2027 г. през януари 2023 г. не е стартирал прием по нито една от инвестиционните интервенции по Стратегическия план, лишавайки земеделските производители от подпомагане за инвестиции в трудни в пазарно и климатично отношение периоди.
  • Професионалният неуспех в управлението на ресорния заместник-министър се
    дължи до голяма степен на липсата на ефективна, прозрачна и навременна
    комуникация със земеделския бранш.
    С оглед на гореизложеното, НАЗ призовава г-жа Таня Георгиева да подаде оставка в
    качеството си на заместник-министър на земеделието и храните. Отговорните
    управленчески позиции изискват и поемане на отговорност за действията или
    бездействията.

Leave a Comment