Регистрираните земеделски стопани с щети от пожар, подават заявления, за опожарените „задни дворове“ се чака постановление

Собствениците на пасища нямат ангажимент да подават заявления, защото щетите по тях ще бъдат установени от сателит

Препоръчвам максимално бързо земеделските стопани да подават заявления за обезщетение по програма „де минимис“. Това каза в Болярово министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов, който е на посещение в района, за да се запознае на място с пораженията от пожарите, съобщи БТА.

В момента министърът е на среща с пострадали от огненото бедствие земеделски стопани от засегнатите села, с представители на местната власт – областния управител на Ямбол Николай Костадинов и кмета на община Болярово Христо Христов. В срещата участват и заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, служители от областната служба „Земеделие“.

От вчера екипи на министерството и земеделските служби са имали възможност да започнат обходи в засегнатите райони. След като постъпят заявления, ведомствена комисия ще започне да описва щетите, заяви земеделският министър. Георги Тахов бе категоричен, че обезщетенията ще бъдат изплатени максимално бързо.

Министър Тахов подчерта, че собствениците на пасища нямат ангажимент да подават заявления, защото щетите по тях ще бъдат установени през сателит.

Обезщетенията, свързани с щети по т.нар. задни дворове, ще бъдат на база постановление на Министерски съвет.

В боляровските села няма пострадали големи стопанства с домашни животни, но са изгорели стотици бали сено и фуражи, които се ползват за изхранването на животните. Големи са щетите обаче в овощни градини, трайни насаждения, пасища.

Leave a Comment