Л. Работов: Заради сушата ожънах близо 800 дка царевица за зърно, за да я продам за силаж

Жътвата на слънчоглед може да започне още в първите дни на август, резултатите ще са трагични

Сушата, придружена от необичайно продължителни високи температури, са накарали зърнопроизводителя от Пловдивско Людмил Работов да ожъне царевицата преждевременно и да я продаде като силаж, за да не бъде на тотална загуба. Царевицата е хибриди, предназначени за производство на зърно. Дотук той губи 100 лева на декар от себестойността.

А имаше и по-добри години … Снимка от май 2021 г.

Растенията, които могат да бъдат поливани с пивот в неговото стопанство, са около 400 дка от общо 1200 дка площи с царевицата. Останали са само поливните растения, но и за тях няма осигурен разкош да бъдат поливани толкова, колкото е необходимо за добра реколта.

„Със специален уред установихме, че транспирация на един квадрат царевица е 9 литра в денонощие. За да може част от водата да отиде за по-пълни кочани и по-добра реколта, аз трябва да осигурявам над тези 9 литра. Това обаче е невъзможно, защото водата в напоителния канал е малко. След мен чакат оризарите. Дъждувам царевиците с 8 литра на квадратен метър, колкото да оцелеят. В момента, в който спра пивота, става сухо, все едно не съм поливал“, разказа Работов, който е и председател на Съюза на пловдивските зърнопроизводители.

Слънчогледът изглежда трагично с малки и неизпълнени със семки пити. Той съхне все повече под слънцето и в Хасковско например вече се канят да го жънат. „Предполагам, че и аз ще пусна комбайна в първите дни на август. В предишни години започвах жътвата на слънчоглед в края на август.“

Людмил Работов добави, че ако сушата продължава, ще бъдат застрашени и почвените обработки преди засяване на есенниците.

Leave a Comment