НАЗ иска среща с премиера и аграрния министър по две теми: оставката на Таня Георгиева и II транш на украинската помощ

Заради поредицата от кризи само за половин година 26 стопанства са прехвърлени на един собственик, информира Илия Проданов

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) все още очаква отговор на изпратената на 17 юли декларация, с която поиска оставката на заместник-министъра на земеделието и храните Таня Георгиева. „Причините, заради които поискахме тази оставка, касаят не само нас, а целия земеделски сектор“, каза днес на пресконференция в Добрич председателят на НАЗ Илия Проданов. Участие взеха и представители на на регионалните организации от Добрич, Плевен, Бургас, както и изпълнителният директор на асоциацията Наталия Шукадарова.

Декларацията бе адресирана до президента, премиера и аграрния министър. Отговор засега няма от никого, но асоциацията ще държи да го получи, за да разбере какви действия ще предприемат властите и как ще решат повдигнатите в декларацията проблеми.

„Всеки, който е заел такава позиция, трябва да се научи да носи отговорност за действията или бездействията си“, каза, визирайки Таня Георгиева, председателят на НАЗ. Според асоциацията зам.-министърът е нанесла вреда на целия земеделски сектор и то в ситуацията на опустошителна суша и тежка пазарна обстановка.

Илия Проданов заяви, че НАЗ ще потърси среща с министър-председателя, на която е нормално да присъства и земеделският министър. Георги Тахов трябва да изрази позицията си на чия страна стои и отговорът му ще бъде определящ за НАЗ дали да му има доверие.

Председателят посочи и друга изключително важна за земеделците тема – вторият транш на украинската помощ.

В момента бюджетът се актуализира частично на първо четене, за да се увеличи финансирането на общините.

„Земеделският бранш очаква в тази актуализация на бюджета да бъдат предвидени и средствата за втория транш по тази помощ“, бе категоричен Илия Проданов.

„Още днес ще изпратим писмо до всички парламентарни групи, до комисията по земеделие, до председателя на Народното събрание, както и до Министерски съвет, че тези средства са разписани като ангажимент на държавата и ние няма да допуснем под никаква форма този ангажимент да не се спази. Готови сме да защитаваме тази позиция с всички средства“, каза председателят.

Друг нетърпящ отлагане проблем, който трябва да се комуникира в МЗХ е напояването. Напояването и приемът по мярка 4.1, който е целеви именно за напояване, е жизнено важно за целия земеделски сектор. Темата трябва да се дискутира в парламентарната комисия по земеделие и да се намери решение.

Актуален проблем са и спрените за доста земеделци компенсаторни плащания, по които и досега не са получени средства.

В отговор на въпрос представител на НАЗ поясни, че за втория транш от украинската помощ са необходими около 300 милиона лева за всички сектори.

Като цяло представителите на асоциацията обясниха, че заради климатичните бедствия стопаните не са получили очакваните приходи и това ще е особено видимо при прибиране на реколта от слънчоглед и царевица. Срещу климата и природата не можем да се борим, но когато си очаквал приходи от държавата и не си ги получил, там можем да въздействаме, заявиха производителите.

Те визират подписаното от премиера Николай Денков споразумение с протестиращите земеделци, подписано на 12 февруари 2024 г.

Сектор Зърнопроизводство, а и останалите сектори, са силно засегнати от неблагоприятните условия.

„Да, реално фалитите не са много, но в последните 6 месеца 26 стопанства бяха прехвърлени на един купувач“, даде пример председателят. „България е длъжна да запази семейните стопанства“, каза Проданов.

„Господа политици, стегнете се и поработете малко, защото е нетърпимо. Долу наистина е нетърпимо“, обърна се към властите Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз.

Leave a Comment