Валежи днес при морето и на Североизток. От утре затопляне

Нестабилно време с дъжд може отново да има между 2 и 5 август

Студеният фронт, който влезе в България, и утре вече ще се е изтеглил, донесе очакваните от дълго време валежи и понижи температурите. През нощта в област Пловдив са паднали около 30 литра на квадратен метър, съобщиха за „Фокус“ от НИМХ. Краткотраен дъжд тази нощ помогна за овладяването на пожара на българо-гръцката граница, който в един момент бе и на наша територия. Проблемът е, че все още се виждат тлеещи огнища на гръцка територия, които могат да се разпалят отново, когато слънцето изсуши влагата, казаха тази сутрин пред БНТ от горското стопанство в Катунци.

След като дъждовете преминаха през Западна и Централна България, купесто-дъждовните облаци вече са над Семероизточна и Източна България, съобщи синоптикът на НИМХ Анастасия Кирилова. Там се очакват и гръмотевични бури, затова не се препоръчва, когато се разразят, туристите да ги наблюдават от плажа. Там, където има воден басейн – река, езеро, море, е добре хората да се отдалечат и да се скрият на сигурно място. Днес ще има валежи в Стара планина и р Рило-Родопската област.

От утре отнво ще започне затопляне през уикенда температурите ще достигнат отново максимални 33-35 градуса.

Нестабилно време се очаква в периода 2-5 август, допълни пред Нова тв климатологът Симеон Матев. Прогнозата за август е, че топлите рекорди отново ще бъдат надхвърлени.

Leave a Comment