Ще се възползваме на максимума от резерва на ЕС за подпомагане на фермери в криза

България ще се възползва от земеделския резерв за подпомагане на фермери в ЕС. „Това е добър инструмент“, каза вчера пред депутати в Комисията по земеделието, храните и горите аграрният министър Георги Тахов.

„Влезли сме в комуникация с Европейската комисия, но за да се получат средства оттам, трябва да извървим още малко път“, информира Тахов.

От Еврокомисията искат по абсолютно безспорен начин България да докаже , че има право да се възползва от този механизъм на базата на форсмажор.

Необходимо е да се представи калкулация и остойностяване на претърпените поражения.

Към днешна дата това все още не може да се направи, тъй като продължава огледът на земеделските щети, нанесени от пожарите.

„Да, водили сме разговори, имаме и писмена комуникация. Ще се възползваме на максимума от този механизъм, защото според мен и моя екип, ние абсолютно отговаряме на всички необходими условия, които са застъпени, да получим това подпомагане. Оптимистично съм настроен, че през една добра комуникация с Брюксел, ние ще получим съответното подпомагане.“ Така отговори Георги Тахов на въпрос, зададен от Атидже Алиева.

Leave a Comment