Съдбата целуна беден индиец, когато той изкопа голям диамант

Затъналият в дългове работник ще получи над 95 000 долара за скъпоценния камък

Състоянието на индийски работник се промени за една нощ, след като той намери огромен диамант в мина в централния щат Мадхя Прадеш, Индия.

Очаква се 19,22-каратовият диамант да донесе около 8 милиона рупии (95 570 долара) на държавен търг, разказва Би Би Си.

Раджу Гоунд каза, че е наел мини в град Панна повече от 10 години с надеждата да намери диамант.

Панна е известна със своите диамантени резерви и хората често наемат евтини, плитки мини от правителството, за да търсят скъпоценния камък.

Всички находки се предават на правителствената служба за диаманти, която след това оценява камъка.

Тези мини могат да бъдат наети за около 200-250 рупии [за определен период].

През 2018 г. работник от Бунделкант намери диамант на стойност 15 милиона рупии в мина в Панна. Подобни открития обаче са рядкост.

Късметлията Гаунд каза пред Би Би Си, че баща му е наел мината в село Кришна Калянпур Пати близо до Панна преди около два месеца.

Той каза, че семейството му наема мини най-вече през сезона на мусоните, когато селскостопанската и зидарската работа пресъхват.

„Ние сме много бедни и нямаме друг източник на доходи. Затова правим това с надеждата да спечелим малко пари“, каза той.

Беше чувал истории за хора, които се натъкват на диаманти и се надяваше, че и той ще извади късмет един ден.

В сряда сутринта той отиде на място, за да изпълни ежедневната си задача да търси ръчно скъпоценния камък.

„Това е досадна работа. Копаем яма, изваждаме парчета пръст и скали, измиваме ги в сито и след това внимателно пресяваме през хиляди изсушени, малки камъчета, за да търсим диаманти“, каза той.

И този следобед цялата тази упорита работа се отплати и късметът му се обърна.

„Пресявах камъните и видях нещо, което приличаше на парче стъкло. Вдигнах го към очите си и видях слаб блясък. Тогава разбрах, че съм намерил диамант“, каза той.

След това г-н Гаунд занесе ценната си находка в правителствената служба за диаманти, където тя беше оценена и претеглена.

Диамантът ще бъде продаден на следващия държавен търг и Гаунд ще получи компенсацията си след приспадане на правителствените възнаграждения и данъци.

Раджу Гаунд се надява да построи по-добра къща за семейството си с парите и дори да плати образованието на децата си. Но първо иска да изплати дълга си от 500 000 рупии.

Той казва, че не се страхува хората да разберат за диаманта, тъй като планира да раздели парите между 19 роднини, които живеят с него.

Засега той е доволен само от факта, че парите ще дойдат при него.

„Утре пак ще отида в мината да търся диаманти“, каза той.

Leave a Comment